Дали јас како граѓанин можам да поднесам приговор до Агенцијата за електронски комуникации? Одговара Горан Лазаров од Евротинк – Центар за европски стратегии
Повеќе

Јас работам во текстилна фабрика веќе 12 години на неопределено работно време Треба ли да ми исплати плати, одмор да добијам итн? Одговара Игор Јадровски од Хелсиншкиот комитет за човекови права
Повеќе

Дали градежните работници покрај основното осигурување кое го покрива Фондот за здравствено осигурување треба да имаат осигурување и во осигурителните компании? Одговара Игор Јадровски од...
Повеќе

Малцинскиот акционер 16 години нема добиено ни денар зошто мнозинскиот акционер работи со загуба. Целиот имот го распродаваат, а нема информации каде се вложуваат парите од продажбата. Дали може да...
Повеќе

Се обратив до надлежната институција неколку пати, но не добив одговор. Одговара Весна Гарванлиева Андонова од Центарот за економски анализи (ЦЕА)
Повеќе

Јас сум од Куманово, дипломиран електроинженер. Вработен сум со договор од една година, којшто завршува на 30 септември. Ми понудија нов договор од една година за работа во Тетово (околу 90...
Повеќе

Поднесов документи за пензија во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување и ми рекоа дека решението ќе ми стигне на домашна адреса, меѓутоа се уште ми нема стигнато. Законски за колку време треба...
Повеќе

Дали наградата за остварен стаж во иста фирма е регулирана со закон или зависи од фирмата? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Зошто жртвите на сексуално вознемирување не ги пријавуваат случаите? Одговара Наташа Димитровска од Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство
Повеќе

Мојата ќерка имаше сообраќајна несреќа во јуни. Се лизна на уље на улица кај Mr.Bricolage со мотор и се повреди, а го оштети и моторот. На местото беше повикана брза помош и полиција, но и ден денес...
Повеќе

Каква е постапката за добивање адвокат по службена должност ако барателот веќе е во притвор? Одговара Иван Менкиноски oд Хелсиншкиот комитет за човекови права
Повеќе

Дали прочистувачите на воздух навистина помагаат во прочистување на воздухот или е тоа само реклама? Одговара Ели Пешева од О2 Коалицијата за чист воздух
Повеќе

Дали може извршител што презел дело за извршување од пензиониран колега да наплаќа извршни трошоци? Одговара Теодора Ќосева од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Јас покренав петиција за потписи за имплементација и подобрување на законите за домашни и бездомни животни, па ме интересира колку потписи ми се потребни. Одговара Ивана Петковска од Коалицијата...
Повеќе

Зошто токму жените се најчести жртви на семејно насилство и сексуално вознемирување? Одговара Наташа Димитровска од Националната мрежа против насилство врз жените и семејното насилство
Повеќе

Колку институциите во Македонија се моќни да ја оттргнат потенцијалната жртва или веќе жртвите кои се соочиле со насилство од своите брачни партнери? Одговара Наташа Димитровска од Националната...
Повеќе

Дали мора да сум вработен повеќе од една година за да имам право на 13 плата од фирамата? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Дали се исплаќаат дневници за службено патување во Македонија за вработени во државните институции? Одговара Санела Доневска од Конфедерација на слободни синдикати на Македонија
Повеќе

Мојата плата се пресметува по коефициент помножен со најниската плата во организацијата. Најниската плата се смета како 1. Бидејќи најниската плата се покачи дали по автоматизам и по закон би...
Повеќе

Дали на лицата кои земаат социјална помош им следува и детски додаток за нивните деца? Одговара Ивана Петковска од Коалицијата Сите за правично судење
Повеќе

Мајка ми има околу 10 години работен стаж. Сега има 69 години, а не може да земе никаков надоместок за пензија иако и е плаќан пензиски стаж. Дали има некаква законска можност да добие некој...
Повеќе

Купив наочари од оптика од Велес и за неполн месец стаклата појавија некоја промена на боја. Ги однесов да ги рекламирам и ми ги земаа да ги сервисираат и за 15 дена ми ги вратија сервисирани. Кои...
Повеќе

Бракот е разведен во декември 2014 година. Станот во кој живееме е се уште на негово име, а е купен во брак. Кога го купивме станот јас не бев вработена само тој беше вработен. Сè уште не сум...
Повеќе

Дванаесет вработени од еден угостителски објект во Скопје за април и мај не земавме плата. Како што сме сите со обврски бев принудени да си одиме и да побараме друго работно место. Бевме и во...
Повеќе

Може ли скриншот да послужи како доказ на суд доколку некој јавно на Фејсбук група прозвал некој друг со име и презиме и го навредувал пред повеќе членови на групата? Одговара Ивана Петковска од...
Повеќе

Дали работодавачот е должен како додаток на основната плата да исплати и додаток на работен стаж од о,5% и дали тоа е регулирано со закон?Одговара Анита Цоневска од КХАМ Делчево
Повеќе

Дали сум обврзан да плаќам домарина во зграда доколку не ми стигнува сметка за одржување на зградата? Одговара Маја Атанасова од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

На последниот спрат целата прокиснува, а потребно е да се собере поголема сума пари за да се стави покрив? Одговара Лина Несторовска од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Дали во Македонија може да се заштити сопствена идеја нa одреден бизнис план? И која е постапката и како и каде би се спровела? Одговара Бојана Божиновска од Македонското здружение на млади...
Повеќе

Хиперактивно детенце го отпишаа од училиште и сега мора да оди во специјално училиште кое е оддалечено 30км. Во одделението каде што е сместено има само 3 дечиња со церебрална парализа. Одговара...
Повеќе

Дали шумската полиција има надлежност да казнува за исечени родни дрва во дворно и земјоделско земјиште односно на приватен посед? Одговара Кирил Пржо Арсовски
Повеќе

Колку време треба да работиш во фирма за кога ќе те одјават да те следува паричен надомест од завод? Одговара Милан Живковиќ од Фондација Фридрих Еберт – Скопје (ФЕС)
Повеќе

Договорот за вработување од 3 месеци ми истече на 11.07.2017. Однапред најавив дека не го продолжувам договорот и без договор за вработување фактички 2 недели намерно не сака да ме одјави од АВРМ со...
Повеќе

Вработена сум во Македонски шуми како референт за план, анализа и инвестиции и развој. Од пред некоја година сме државни службеници каде на крајот на годината и не оценуваат. Прашањето ми е дали...
Повеќе

Вработена сум во кривичниот суд ОСС1 и се работи за исплата на степен на кариера. А кој што законски треба да ни го дадат како износ од 5% на плата што значи на мене и на некои колешки кои бевме...
Повеќе

Колкав е периодот за застарување на дело односно колку години треба да е стар долгот за да застари?Одговара Бојана Георгиевска Марковска, адвокат
Повеќе

Дали Водовод има право да го прекине снабдувањето со вода додека не се платат сметките кај извршител?Изваден е водомерот без присуство на сопственикот.Одговара Иван Менкиноски oд Хелсиншкиот комитет...
Повеќе

Дали ако се прифатат геј браковите ќе значи и автоматски можност за посвојување деца?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Работев во приватна фирма повеќе од 8 години заклучно со 2017 година и знам дека ми следува К-15 за годинава. Но од 01.11.2017 година спогодбено дадов отказ. Денес земав последна плата. Дали треба...
Повеќе

Каква е законската постапка за регулирање односно пријавување на странски државјанин во македонска фирма?Одговара Анита Цоневска од КХАМ Делчево
Повеќе

Кај претходниот работодавач ми останаа неискористени 11 дена од одморот. Пред да заминам од правната служба ми рекоа дека тие денови можам да ги искористам кај новиот работодавач и ми дадоа документ...
Повеќе

Немам увид по кој основ имотот е оставен само на братот, а двајцата родители се починати.Одговара Светлана Ќосева од Македонското здружение на млади правници.
Повеќе

Во случајов прашувам за преминот на подвозникот во Н. Железара. Имено и двата премини заедно со скалите и самиот подвозник се во ужасно запуштена состојба која се граничи со хорор филмовите,...
Повеќе

Дали на студентка која во текот на студирањето станала мајка и сака да го продолжи студирањето и следуваат одредени погодности и кои?Одговара Димитар Низамовски од Младинскиот образовен форум (МОФ)
Повеќе

Во нашата зграда на приземје деловен простор имаат една банка и Централен регистар. За пристап на инвалидни лица изградени се патеки со кои целосно се затвори просторот за целосна употреба и за...
Повеќе

Како може да наплатам заостанат долг за издршка на дете ако родителот е во Германија? Одговара Елена Георгиевска од Македонското здружение на млади правници
Повеќе

Дали општината има право да ни наплаќа двоен износ на данок за една единица имот ако повремено живееме во странство?Многу лица кои повремено живееме во странство, а имаме само една единица имот и...
Повеќе

Имам поднесено во општина приговор за незадоволство од моја страна за обештетувањето од ланската поплава. Можеби во април е поднесено барањето и до ден денес немам одговор. Законски за колку време...
Повеќе

Зошто токму во овој момент толку агресивно се настапи за решавање на правата на ЛГБТИ заедницата?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните...
Повеќе

Дали директор на основно училиште го следува работно место после истекот на мандатот за директор?Во случајот назначен е директор по јавен оглас од друго училиште, во меѓувреме е примен наставник кој...
Повеќе

Живеам во Прилеп и сум државјанин на Р. Македонија. Претходно живеев во Србија и таму имам работен стаж од 15 години. Дали тој стаж може да го префрлам во Македонија?Одговара Оливер Митев од...
Повеќе

Сопругот ми почина пред 19 години. Имам две полнолетни деца кои ја земаа неговата пензија додека се школуваа. Пред неколку години јас останав без работа и прашав во пензиско во Велес дали ми следува...
Повеќе

Имав заостанат неплатен долг спрема банка така што ми ја блокираа сметката. Преку извршител се направи договор кога ќе ми стигнат средства на сметката да ми земаат една третина за долгот и така на...
Повеќе

 Жирант сум на кредитобарател. Го отплатив кредитот и уште не ми ги дава парите. Има ли надлежна институција за овој проблем? Одговара Елена Георгиевска од Македонското здружение на млади...
Повеќе

Дали лице кое не е сопственик на стан во зградата има правен основ да го приватизира земјиштето?Ова ќе оди како објаснување: Живеам во станбена зграда и при еден собир со станарите одлучивме да го...
Повеќе

Дали има право извршител да блокира сметка на лице со шизофренија кое месечно прима минимална сума за нега?Блокирани се средствата од страна на извршител за неподмирен долг за вода од 2006 година....
Повеќе

Дали во Македонија се создадени услови за донесување закон за истополови бракови?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Дали честите дебати во медиумите може да влијаат за промена на ставот за ЛГБТ заедницата?Одговара Драгана Дрндаревска од Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“
Повеќе

Пред 2 години имав мозочен удар и ми беа одземени левата рака и нога. Ногата ми е добра, а раката не е функционална. Бев на инвалидска комисија и констатираа дека сум 50% неспособен и ме вратија на...
Повеќе

Дали постои законска можност да се премине од инвалидска во редовна пензија по исполнување на соодветната возраст доколку е поповолно за пензионерот?Одговара Оливер Митев од Центарот за правни...
Повеќе

Чекам да почне извршување на враќање на долг. Извршителот има дадено налог, меѓутоа лицето од кое треба да си ги вратам парите веќе исплаќа долг по налог на друг извршител.Одговара Светлана Ќосева...
Повеќе

Дали треба да се плаќа данок на имот ако на имотниот лист сме назначени како корисник, а сопственик е Република Македонија?Одговара Светлана Ќосева од Македонското здружение на млади правници.
Повеќе
Повеќе
Постави прашање за некој општествен проблем кој те засега. Овде најбрзо ќе дојдеш до одговор или решение.
 

kopce1

             
             
fb   twit   instagram   youtube
             

 

youtube 1