fbpx

Во последната епизода, нашиот суперхерој Новко ни ги открива тајните на медиумската писменост и зошто е таа важна. Но, кој е Newsman?

Повеќе ...

Во третата епизода, нашите новинарски херои влегуваат во Бирото за пропаганда и ни ги откриваат алатките кои пропагандата ги користи при манипулација на граѓаните.

Повеќе ...

Институтот за комуникациски студии ви ја претставува втората епизода со нашиот суперхерој Новко. Никој не сака да биде изманипулиран од медиумите, а Новко во оваа епизода ни нуди и шест совети како да се заштитиме од манипулациите.

Повеќе ...

Институтот за комуникациски студии ви го претставува серијалот видеа со Новко, суперхеројот кој се справува со дезинформациите, пропагандата, лажните вести и манипулациите во медиумите. Во првата од четирите епизоди Новко (Петар Цветковски) и неговата колешка Снешка (Ирена Илиевска) го објавуваат УСТАВОТ ЗА ВЕСТИ – Прирачник за правилно разбирање на вестите.

Повеќе ...

За секоја организација е важно својата работа, постигнатите успеси, активностите и настаните да ги споделува на социјалните медиуми. Но, најчесто се соочуваме со дилемите: кој социјален медиум да го користиме, колку често да  постираме, која е публиката на која и се обраќаме итн. Еве неколку информации кои можеби ќе ви помогнат при изборот.

Повеќе ...

Искористи го твоето време и енергија за да ги промениш работите! Онлајн активизмот ќе ти помогне да дејствуваш за некој конкретен предлог што е можно побрзо и пошироко. Погледни го видеото за да дознаеш кои алатки можеш да ги користиш за промовирање и застапување на некаков став, или да собереш пари или потписи за некоја акција. #Прашај

Повеќе ...

Како да бидеме сигурни дека водачите на државата ќе ги донесат правите одлуки, дека корупцијата ќе биде сведена на минимум и дека ставовите на ранливите групи во општеството ќе бидат земени предвид при одлучувањето? Со добро управување. Погледни во видеото кои се осумте принципи на добро управување, а што не е добар начин на управување и #Прашај.

Повеќе ...

Лажните вести целат во тебе да предизвикаат шок и бес, за веднаш да ги споделиш на социјалните медиуми без да се прашаш дали е информацијата вистинита. Тоа може да доведе до забуна и паника, наместо да се разговара за вистинските факти. Затоа ти прикажуваме седум примери за погрешно информирање и дезинформирање од медиумите.

Повеќе ...

Не можеш да работиш прекувремено повеќе од 8 часа неделно, треба да добиваш додатоци ако работиш во смени, ноќе или на празници, а годишниот одмор треба да ти трае најмалку 20 работни дена. Дури имаш право да побараш неплатено отсуство од 3 месеци во годината, а работодавачот да ти го чува работното место. Додека штрајкуваш, имаш право на плата, а за време на отказниот рок, можеш да отсутвуваш од работа 4 часа во неделата за да бараш друга работа. Запознај ги своите работнички права и #Прашај.

Повеќе ...

Дали си финансиски писмен? Носиш ли правилни одлуки поврзани со планирање на семејниот буџет, подигнување кредит или штедење? За да го изгледаш видеото ти требаат само 3,45 минути, а ќе добиеш бесплатни упатства како да управуваш со твоите финансии. #Прашај

Повеќе ...

На што најмногу се троши енергија во македонските домови, што најмногу се користи за загревање на домот, од каде најмногу се губи енергијата? Како да препознаете дека вашиот дом има потреба од повеќе изолација? Реши го квизот и #Дознај дали сте енергетски ефикасни, можеби само делумно запознаени или воопшто не знаете што опфаќаат мерките на енергетска ефикасност?

Повеќе ...

Дали знаеш доволно за локалните избори и за начинот како се спроведува гласањето? Или можеби се сметаш себеси за експерт за избори? #Дознај со решавање на квизот.

Повеќе ...

Што треба да знаеш пред да влезеш во лавиринтот на административната постапка? Следи ги чекорите во овој стрип и запознај ги своите права за да излезеш лесно од овој лавиринт.

Повеќе ...

Повеќето случаи на корупција остануваат непријавени и неоткриени. Една од главните причини за неволноста на луѓето да пријавуваат е впечатокот дека институциите нема сериозно да го сфатат нивното пријавување и дека ништо нема да биде превземено понатаму. Погледни го видеото и #Прашај.
Повеќе ...

Воопшто немаш разбирање за различностите и другите луѓе? Само делумно можеш да ги рабереш поинаквите од тебе? Или си толерантен/на, што е тешко да се најде во денешно време. #Дознај со решавање на квизот.

Повеќе ...

За да се обезбеди слободата на изразувањето, државата треба да промовира закони и практики против напади и клеветење и злоупотреба на кривични и граѓански постапки, новинарите и медиумите треба да работат во заштитена и сигурна средина, а телекомуникациските компании треба да овозможат пристап до информации и заштита на личните податоци на интернет.

Повеќе ...

Пропагандата е комуникациска техника што се користи за да се изманипулира јавноста и да се промени нејзиното мислење или однесување во корист на пропагандистот. Дознај како пропагандата се шири најлесно и кои се нејзините основни инструменти.

Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Говор на омраза на интернет може да биде секоја форма на изразување преку зборови, слики, видео клипови или која било друга форма на онлајн активност. Жртва на говорот на омраза може да секој - и како поединец и како група. Зошто да се бориш против онлјан говорот на омраза и како да препознаеш говор на омраза и злоупотреба на интернет?

Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Дознај што треба да содржи една информација за да биде вест.

Кога ќе наполниш 18 години е важно да излезеш на избори и да гласаш. Кажи им на политичарите од власта и од опозицијата што ти е важно тебе. Лесно е, а гласаш за да не ти биде тешко. Не дозволувај другите да решаваат за тебе. Токму еден глас, твојот глас може да направи разлика!

Видеото е изработена од Институтот за комуникациски студии во соработка со граѓанската асоцијација МОСТ. Погледни и #Прашај.

Повеќе ...

Пријави неправилности во избирачкиот список, притисоци или поткуп на гласачи на бесплатниот број 080 080 080. 

Видеото е изработено од граѓанската организација МОСТ. Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Интернетот и социјалните медиуми ни ја даваат можноста, ние самите да бидеме креатори на медиумски содржини. Преку овие алатки, можеме да го споделиме нашето мислење со илјадници луѓе. Тоа можеме да го сториме преку блог, социјални мрежи, веб-страници.

КАКО ДА ДОЈДЕШ ДО ИДЕЈА?
ЗА ШТО ДА ПИШУВАШ?
КАКО СЕ ПИШУВА ЗА ВЕБ?

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.medium.edu.mk

Повеќе ...

Видеото и телевизискиот израз се моќна медиумска алатка. Сликата која се прикажува лесно се памти и остава впечаток. Од друга страна пак, видеото овозможува да се пренесе некоја случка реално и автентично и да предизвикам емоции кај гледачите. Затоа, луѓето од светот на видепродукцијата велат: „добро раскажана приказна, предизвикува промена“. Но, за да се сними добро видео, треба да се знаат следните работи:

КАДАР
СЕКВЕНЦА
АКЦИЈА ИЛИ ЦЕЛИНА
КОНТРА ПЛАНОВИ
АТМОСФЕРСКИ ЗВУЦИ

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.medium.edu.mk

Повеќе ...

Приказна се раскажува и низ фотографија и како што се вели „една слика, илјада зборови“. Но, за да се направи добра фотографија мора да се внимава на правилата за фотографирање. Во ова видео се објаснети тие правила:

ТОЧКА НА ИНТЕРЕС
ПОСТАВУВАЊЕ НА ОБЈЕКТОТ
БАЛАНС
МАТРИЦИ
ОСВЕТЛУВАЊЕ

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.medium.edu.mk

Повеќе ...

Секогаш кога имате доволно факти, можете да го убедите новинарот дека имате навистина добра приказна.

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.iks.edu.mk.

Повеќе ...

Кога пишувате соопштение за јавноста мора да напишете добро структурирана вест според сите новинарски стандарди и притоа да биде точни, прецизни, едноставни и јасни.

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.iks.edu.mk.

Повеќе ...
Нема повеќе содржини

             
             
fb   twit   instagram   youtube
             

blank

 

testovi banner