Објавен е конкурсот за наградата Жан Моне за аматерска и професионална фотографија и за новинарска сторија. Темата е „Градење доверба во несигурни времиња“, а конкурсот го организираат Делегацијата на Европската Унија и Советот за етика во медиумите. Погледни го видеото и добиј повеќе информации на http://semm.mk/novosti-4/calls/580-16.

 

Ден по објавувањето на новинарската приказна на Само прашај, Саша Богдановиќ, градоначалникот на општина Центар, појасни зошто општината издава одобренија за градба иако има мораториум од крајот на 2017 до крајот на 2018 година.

Повеќе ...

Во многу чудна атмосфера се правени деталните урбанистички планови во Центар, покажува евалуацијата на градењето во општината. Изготвувањето на плановите траело многу долго, а правилниците и законот често се менувале.

Повеќе ...

Кога ќе изгради зграда, еден инвеститор е одговорен можеби за илјада жители, но локалната администрација и Министерството за транспорт и врски се одговорни како ќе се гради цел град и цела држава.

Повеќе ...

Општина Центар од јануари до август 2018 г. издала 76 одобренија за градба што е повеќе отколку за истиот период минатата година кога биле издадени 66 одобренија за градба. Ваквите статистички податоци не би биле чудни доколку стануваше збор за редовно работење на општината, но од почетокот на годинава во Центар се работи условно кажано, во вонредна состојба, односно во т.н.„мораториум“ за градба. Ако се земе предвид дека по дефиниција терминот мораториум значи итно и целосно запирање на градбата се отвoра прашањето како е можно општинската администрација да одобрува градење на станбени и други видови објекти во услови кога би требало да запрат сите градежни активности. Со оглед на тоа што се уште нема расположливи податоци за издадените одобренија за изградба во септември и октомври може да се очекува во 2018, која е прогласена за година на мораториум на изградбата во Центар да бидат издадени повеќе одобренија за градба отколку во цела 2017 година, кога немаше ваква одлука.

Повеќе ...

Сегашното едногодишно планирање на капиталните инвестиции треба да премине на среднорочно или подолгорочно планирање за да може да се реализираат во целост.

Повеќе ...

Дали може да имаме слободни медиуми со новинари кои се автоцензурираат? Со какви притисоци се соочуваат новинарите во своите редакции? Зборуваме со новинарките Билјана Секуловска, Кристина Атовска, Моника Јовановска, Жарка Радоја и Уна Хајдари.

Повеќе ...

„Дали од Преамбулата на Уставот на РМ ќе се избрише македонски народ?“ и „Дали Преспанскиот договор е неуставен и спротивен на меѓународното право?“ се дел од прашањата кои ни пристигнаа како реакција на блоговите на професорот Светомир Шкариќ на ResPublica. Професорот Шкариќ одговара на вашите прашања и дилеми за Преспанскиот договор и за референдумот. Погледни го видеото и #СамоПрашај.

Повеќе ...

Во втората епизода од серијалот #Градиме_Идеи, д-р Елена Михајлова Стратилати [од катедрата на меѓународно јавно право на Правниот факултет „Јустинијан Први“] дава одговор на прашањето: Што се човековите права, кој ги доделува, кој ги штити и кој најчесто ги прекршува?

Повеќе ...

„Само прашај“ праша што направија институциите со евидентните депонии и загадувачи снимени со дрон изнајмен од Државниот инспекторат за животна средина. Одговорот се сведе на - ништо. ДИЖС ги препратил до инспекторите во Град Скопје и до општина Карпош, но ни едните ни другите не реагирале. Сепак и државниот и градскиот инспекторат најавуваат дека пак ќе снимаат со дронови. Нема меѓусебен протокол кој ќе постапува по снимките, но фирма за снимање има.

Повеќе ...

Законот за отпишување камати на долговите кон комуналните и други претпријатија направени до 2011 г. е во собраниска процедура. Со ова ќе бидат опфатени стотици илјади предмети што завршија кај нотари и извршители. Пратениците најавуваат и дополнителен закон за опростување и на главнината од долгот.

Повеќе ...

Референдумот за промена на името ќе биде трет што ќе се спроведе на територијата на целата држава. Планиран е за септември, но сè уште не се исполнети основните услови за негово одржување. Нема Државна изборна комисија, прочистен избирачки список, нејасно е дали ќе гласа дијаспората и дали ќе биде консултативен или задолжителен.

Повеќе ...

Од 1 март догодина граѓаните ќе можат да си купуваат струја од лиценцирани фирми снабдувачи. Следува период на разни понуди и промоции. Но, што ако домаќинствата не случат договор? Ќе останат без струја? Дали и како се заштитени со Законот за енергетика и со надлежното регулаторно тело?

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.
Новинар: Горан Теменугов

На половина милион граѓани во земјава им барале мито или пак тие самите понудиле „награда“ за услуга или пак да им се заврши некоја работа во државна институција. Според последното истражување на МЦМС за проценка на корупцијата во земјава, Албанците се под поголем притисок за разлика од Македонците: повеќе даваат, но и повеќе им се бара мито. Загрижува што значителен дел младите ја одобруваат корупцијата, за разлика од повозрасните.

Повеќе ...

Процедурите во управно – правната заштита се едни од најкомплицираните и најдолготрајни судски постапки. Ем што се сложени, тие се и скапи, а граѓаните најчесто и не ги разбираат процедурите. Неретки се случаите кога правдата не може да ја истераат, дури и кога судот пресудил во нивна корист.

Повеќе ...

Во првата епизода од серијалот #Градиме_Идеи, д-р Јулија Брсакоска-Базеркоска [од катедрата на меѓународни односи на Правниот факултет „Јустинијан Први“] дава одговор на прашањето: Што може македонската надворешна политика да научи од теориите на меѓународни односи?

Повеќе ...

(Не)транспарентен Судски совет. Институцијата која треба да ја гарантира независноста на судството не ги исполни очекувањата за отченост пред јавноста. Мониторингот на Институтот за човекови права покажа дека Судскиот совет преку модел на формална транспарентност ја запазил формата, но не ја постигнал суштината, информирање на граѓаните за одлуките кои ги носеле. ИЧП бара одговорност за случаите со злоупотреби во судовите пред кои Судскиот совет замижа.

Повеќе ...

Структурата на ревизорските извештаи е едноставна. Информациите кои ги содржи целосниот извештај може да се најдат во скратена форма во Резимето, повеќе детали за институцијата и за ревизијата има во Воведот, зошто и за која година се врши ревизијата е наведено во Целите, дали и колку се спровело од она што ДЗР претходно препорачал е наведено во Освртот, детална листа какви конкретни состојби се увидени и што треба да се направи за да се надминат се наведени во Наоди и препораки и врз основа на сето ова какво е Ревизорското мислење.

Повеќе ...

Дали знаеш дека секое физичко или правно лице може да поднесе барање за вршење ревизија доколку има сомнение за нерегуларности на работењето на некоја институција? Не постои утврдена форма преку која се поднесува барање за вршење ревизија. Погледни го видеото и дознај како да го напишеш барањето.

Повеќе ...

Регионалната соработка е услов за интегрирањето на Западен Балкан во Европската Унија, но секогаш на крајот се мери индивидуалниот напредок на земјата. Дали се воведува паралелизам и што е поважно - регионалното или европското поврзување? Погледнете ги мислењата на професорите Тони Дескоски од Правниот факултет и Силвана Мојсовска од Економскиот институт. Гледајте го целиот ResPublica видео подкаст

Дали во Македонија лебди лажен оптимизам дека е почеток на крајот на решавањето на спорот за името со Грција? Но, што ако не се реши проблемот со името? Погледнете ги гледиштата на професорите Тони Дескоски од Правниот факултет и Силвана Мојсовска од Економскиот институт. Гледајте го целиот ResPublica видео подкаст „Регионалното поврзување како услов за евроинтеграциите“.

Финансиска ревизија, ревизија на усогласеност, ревизорско мислење со резерва, воздржување од мислење... Дали знаеш што точно значат овие поими кои ги употребува Државниот завод за ревизија? Погледни го стрипот и #Прашај.

Повеќе ...

Во Карпош и Аеродром, исто како и во другите скопски општини, со години има пространи диви депонии, затрупани со шут и ѓубре на кои анонимни луѓе горат најразличен нелегален и опасен отпад и кои придонесуваат за загадување на воздухот во Скопје. Исто така, мини депонии на кои се расфрлани материјали од непознато потекло се и круговите на индустриските зони, без разлика дали се активни или напуштени, како на пример кај поранешна „Стакларница“ во Кисела Вода. Ѓубрето се фрла и покрај скопските реки, под мостовите, насекаде.

Повеќе ...

Во четвртиот извештај на Институтот за човекови права како клучна забелешка е зошто при последниот избор на судии и претседатели на судови, не се почитувала воспоставената пракса - да се избираат кандидатите со најдобри оценки. Бодувањето на судиите е дополнителен проблем, кој остава сомнеж дека можни се и манипулации и со финалната оценка која ја дава Судскиот совет.

Повеќе ...

Половина од приватните трошоци за здравство на едно просечно домаќинство, одат за лекови. Тоа се доплатите за лекови на позитивната листа или за партиципација, но и за лекови кои ги купуваме на своја рака.

Повеќе ...

Регистарот и базата за имотната состојба на функционерите при Државната комисијата за спречување на корупцијата се со бајати податоци. Поради неажурно работење на Комисијата, не може да се види со колкав имот заминале претходните функционери, нуту пак се знае колкав имот пријавиле новите кога дошле на функција. Ако ги пријавила овие прекршоци, по основ на глоба би можеле да се наплатат скоро 1,5 евра, нотира Македонскиот центар за меѓународна соработка кој ја следи работата на Антикорупциската комисија.

Повеќе ...

Шефе, се радувам на повисоката минимална плата. Кога ќе ја добијам? Норма? Превисоко поставена? Погледнете го инфографикот за „максимален учинок за минимална плата“ и информирај се! Постави свое прашање на: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Повеќе ...

Видео од третиот мониторинг извештај за период од мај до јули 2017 за работата на ССРМ и Советот за утврдување на факти. Видеото е изработено во рамките на проектот „Зголемен јавен надзор врз работата на Судскиот совет на РМ и Советот за утврдување на факти“.

Повеќе ...

На В. Британија и' биле потребни повеќе од два века за да го усоврши мерит-системот во јавната администрација. Сајмон Мекдоналд, постојан секретар на министерството за надворешни работи и Комонвелт на В. Британија ги објаснува трите основни принципи за професионална јавна администрација. Тоа се: непристрасност, работа од јавен интерес и личниот интегритет на јавниот службеник.

Повеќе ...

Видео од мониторингот на Судскиот совет и Советот за утврдување на факти со препораки и заклучоци произлезени од првиот и вториот квартал. Видеото е изработено од Институтот за човекови права во рамките на проектот „Зголемен јавен надзор врз работата на Судскиот совет на РМ и Советот за утврдување на факти“.

Повеќе ...

Во јавната администрација со години има околу 3.500 лица со договори за времено ангажирање. Според Центарот за управување со промени кој ги истражува обемот на вработувања во јавниот сектор од 2012-2016 г., тие често се трансформираат во трајни вработувања без притоа да има конкурси на кои може да се пријават и други луѓе. Вакви најголеми „работодавци“ се општините. Професорите по административно право и јавна администрација препознаваат параван за партиски вработувања.

Повеќе ...

Агенцијата за електронски комуникации наместо да ги подобрува услугите на граѓаните, профитот го троши за финансирање владини желби. Граѓанските организации кои ја следат работата на ова регулаторно тело, констатирале дека процедурите за поплаки за  работењето на телекомуникациските оператори се комлицирани и граѓаните тешко се снаоѓаат на веб страниците на АЕК. 

Повеќе ...

Ако сакате да дознаете како вашата општина ги троши парите кои по разни основи ги прибира од граѓаните, голема е веројатноста дека тешко да ги добиете овие информации. Само 26 од вкупно 81 единици на локалната самоуправа во Македонија го објавиле буџетот за 2017 година. Дури 18 општини не објавиле ниту еден документ поврзан со располагањето со парите на граѓаните. Меѓу нив се Неготино, Чаир, Сарај, Ново Село, Врапчиште, Арачиново, кои добиле оценка „нула“ (0) од Центарот за економски анализи (ЦЕА), кој ја оценува транспарентноста и отчетноста на општините.

Повеќе ...

Имаш идеја за бизнис, потреба од донации за лекување или сакаш да направиш некоја корисна работа во општеството за која ти се неопходни пари кои ги немаш. На располагање ти се низа бесплатни платформи за групно финансирање. За разлика од другите држави, потенцијалот на краудфандингот (crowd-founding) во Македонија е недоволно искористен. Зошто?

Повеќе ...

Администрацијата честопати ги игнорира барањата за пристап до информации од јавен карактер, а одбива да образложи зошто молчи. Граѓанската организација Аналитика, која ја следи работата на Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер и на Дирекцијата за заштита на личните податоци, утврдила дека институциите одбиваат на одговорат на прашања од јавен интерес декларирајќи ги како класифицирани информации. За илустрација, според Министерството за надворешни работи e тајна кои земји ја признале Македонија под уставното име.

Повеќе ...

Судскиот совет не го доставил извештајот за својата работа до Собранието на РМ, иако тоа требаше да го стори уште во март. Институтот за човекови права, кој ја следи работата на Советот, утврдил дека не се почитува начелото на транспарентност. Отсуствува суштинска дебата за изборот и работата на судиите.

Повеќе ...

Годишниот извештај за 2016 на Државната комисија за спречување на корупцијата е на дневен ред во Собранието. Граѓанскиот сектор бара од пратениците да не го усвојат, оти има низа пропусти. Комисијата не покренала ни еден случај за висока корупција, ниту пак се ни посомневала во можна злоупотреба на државни пари во изборната кампања.

Повеќе ...

Ако сте родител на студент/ка во Македонија, треба да одвоите 4.000-9.000 денари месечно за неговите/нејзините трошоци. При просечни 28.000 денари за месечни трошоци на четиричлено семејство, останатите тројца членови треба го поминат месецот со 8.000-13.000 денари или секој од нив треба да живее речиси двојно поефтино од студентот/ката кој/а го имаат дома.

Повеќе ...

Само неколку општини имаат капацитет да ги спроведат регулативите за Б-интегрирани еколошки дозволи. На терен владее вистински хаос. Нема координираност меѓу централната и локалната власт. Една иста парцела добива дозвола и за куќа и за фабрика.

Повеќе ...

ДЗР ги реализирал сите 45 ревизорски извештаи кои биле планирани во програмата за 2016 година. 39 државни институции биле субјект на ревизија на регуларност, додека на 6 мерки била извршена ревизија на успешност во која се мерела нивната ефикасност и ефективност.

Повеќе ...

Какви даночни решенија се потребни за невладините организации? Каков е даночниот третман во рамките на проектните активности? Кога невладините организации треба да плаќаат данок на добивка? Одговорите ги побаравме од Павле Гацов од агенцијата Про Агенс.

Повеќе ...

Државен завод за ревизија врши ревизија на: државни институции, единици на локална самоуправа, јавни претпријатија и политички партии. Погледнете го целиот инфографик на следниот ЛИНК.

Повеќе ...

Видеото за работењето на Судскиот совет на Република Македонија е подготвено во рамки на проектот „Зголемен јавен надзор врз работата на Судскиот совет на РМ“ реализиран од Институтот за човекови права, со поддршка од Британската амбасада во Скопје. Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Новинарите во Македонија го дочекаа 3 Мај - Меѓународниот ден на слободата на медиумите со бројни притисоци додека ја вршат работа, насилства, цензура и автоцензура, како и со затворање на два весника кои се дел од историјата на современа Македонија.

Повеќе ...

Видеото е изработено од Вестминстер фондацијата за демократија во соработка со Центарот за економски анализи.

Погледни го видеото и #Прашај.

Што е работата на Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ)? Видеото е изработено во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“.

Погледи го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Што е работата на Агенцијата за електонски комуникации (АЕК)? Видеото е изработено во рамки на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите –PROformance Watch“.

Погледи го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Дали и како Судскиот совет на Република Македонија ја исполнува својата основна обврска за којашто постои -  да гарантира правично судење на сите граѓани? Кои правни механизми ги има на располагање и како граѓаните можат да иницираат расправа за работата на одреден судија? На овие прашања одговара Маргарита Цаца Николовска од Институтот за човекови права и поранешна судијка во Европскиот суд за човекови права во Стразбур.

Повеќе ...

Двојазичноста и федерализацијата беше најчесто користената тема во изборната кампања во провладините телевизии за негативно врамување на партијата СДСМ. Ова е генералниот заклучок од извештајот на Мониторингот на демократијата во Македонија - МОДЕМ, кој се однесува на медиумските содржини емитувани на Јавниот радиодифузен сервис и на комерцијалните телевизии со национална концесија во периодот 30 ноември - 09 декември 2016.

Повеќе ...

Зошто е важен Државниот завод за ревизија за граѓаните? Дали институциите постапуваат по наодите на ДЗР и дали тој работи под нечиј притисок и влијание? Како граѓаните можат да помогнат во работењето на Заводот за ревизија? Разговаравме со Марјан Николов од Центарот за економски анализи. Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Кои податоци граѓаните сакаат да бидат јавни? Зошто општините да ги објавуваат и каква корист ќе има бизнис заедницата од отворените податоци? Разговаравме со Неда Малеска од Центарот за управување со промени. Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

Дали граѓаните пријавуваат корпуција и зошто да поднесуваат претставки до Антикорупциската комисија? Разговаравме со Гонце Јаковлеска од Македонскиот центар за меѓународна соработка. Погледни го видеото и #Прашај.

Повеќе ...

„Бетон Штип“ е фирмата што периодов стана актуелна со истрагата „Тендер“ на СЈО, но тоа е и изведувачот на „барокните“ факултети во кампусот на УКИМ. За дел од јавноста е непознато дека и во овој случај имаше наводи за наместен тендер за „Бетон Штип“, а дополнително целиот градежен процес го „тресеа“ голем број контроверзии - преку нетранспарентна постапка и договор за локација, изборот за идејно решение, па сѐ до полноќната сеча во кампусот и протестите. МКД.мк се обиде да направи ретроспектива и деконструкција на целиот случај, кој дава поширока слика и за односот власт - високо образование.

Повеќе ...

Народниот правобранител Иџет Мемети до Основното јавно обвинителство Скопје (ОЈО) поднел предлог за утврдување кривична одговорност против четворица полицајци и против други непознати службени лица од МВР за мачење и друго сурово, нечовечко и понижувачко постапување и казнување врз повредените Горјан Атанасов, Горан Наумовски, Бахри Реџепи и Димитрија Анѓелковски, дел учесници, а дел репортери од протестите на Шарената револуција во Скопје. Во предлогот на Омбудсманот се наведени и други полесно повредени од полицијата учесници во протестите на 13 април годинава, ден по амнестирањето на 56-темина високи функционери од ВМРО-ДПМНЕ и нивни помошници, од претседателот Ѓорге Иванов.

Повеќе ...
Нема повеќе содржини

             
             
fb   twit   instagram   youtube
             

blank

 

testovi banner