Прашавме ученици со попречености што би сакале да знаат нивните професори и соученици за нив за оваа и за следната година. Нивните новогодишни желби се остварливи оти не зависат од Дедо Мраз.
Повеќе

Црната маска од сатен и цирконите на очите ѝ го криеше ликот, но не и насмевката и задоволството на оваа дама дека го работи тоа што го сака - нудење сексуални услуги, без да се плаши дали ќе...
Повеќе

Родителите на девојче болно од ретката болест хомоцистинурија неодамна дознале дека може да добијат рефундација на парите што ги трошат за дел од храната, која всушност е лек за нивната ќерка....
Повеќе

Скоро 2.000 ученици со полесна интелектуална попреченост посетуваат настава во редовните основни училишта, наместо досегашната пракса кога тие одеа во специјални училишта. Првичните резултати...
Повеќе

Пред да тужите за спор од мала вредност, имајте предвид дека само за судски и адвокатски трошоци ќе ви требаат минимум 12.700 денари, па може да излезе да бидете повеќе зијан одошто ќар, дури и...
Повеќе

Вера Апостоловска, средношколка со церебрална парализа Неколку минути пред 13 часот. Во училишниот двор на скопската гимназија „Орце Николов“ се слуша смеа од мала група ученици чиј поглед одеднаш...
Повеќе

Од лани во лабораторијата во МАНУ воведена е и нова методологија за генетски испитувања, каде истовремено се анализираат дури 4.800 гени. Но, оваа анализа се уште не е на товар на Фондот за...

8-годишната Елеонора Младеновска од зафрленото планинско село Враготурце, ланската учебна година пропешачи 2.500 километри за да оди на настава во соседното село Пелинце, а проблемот со превозот не...

На 19 јануари годинава Сенија и Медијак ја добиле првата рожба, ќерката Мина. Тоа бил истиот месец кога Сенија го прославила својот 15-ти роденден, а таткото 17-тиот. Се засакале кога таа имала 9...
Повеќе

Во неофицијалниот регистар на ретки болести, што од пред неколку години почна да го води Министерството за здравство, првиот пацеинт со ФАП е впишан во април годинава, а во меѓувреме со истата...
Повеќе

Видеото е изработено во рамките на кампањата "Гледај со срцето, прифати ја различноста" на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ. Во него се прикажани талентите и можностите на неколку...
Повеќе

Четворица спортисти - фудбалер, кошаркарка, стрелач и стрелачка, сите со различна попреченост, не' уверуваат дека секојдневието со пречки е мотивација за новиот ден. Ни кажуваат што...
Повеќе

УЈП не одговара зошто го прекршила Законот за даночна постапка и кога грешката ќе биде исправена и на Христовски ќе му бидат вратени осумте илјади денари, а за случајот постапка отвори и Народниот...
Повеќе

На негрижата за опожарената градинка во Шуто Оризари ѝ пркосат Емран, Рафета, Хатија, Албина и Зекир. Тие се пример дека заедницата на Ромите во Македонија заслужува еднакви можности во...

Зачадена соба, тесна како кутија од кибрит, а некогаш гаража или подрум, веќе еден месец е привремен дом на Спасо Божиновски и на Ванчо Спасовски, неговиот другар по лоша животна судбина....

12-годишната ќерка на Џемиле Мустафовска по епилептичен напад престанала со образованието. Таа треба да учи во специјалното училиште „Златен Сремец“, но мајката не се согласува....

Народниот правобранител од Куманово отвори предмет за да ги утврди причините поради кои не се обезбедува превоз на првачето Елеонора Младеновска (8), дете со посебни потреби од зафрленото...

Горјан Стојковски е член на јунифајд клубот на Специјалната олимпијада Македонија, во кој луѓе со интелектуална попреченост тренираат заедно со кошаркари од популарните македонски клубови. На...
Повеќе

Во Македонија во моментов во основните училишта се запишани 2.235 ученици со попреченост, од кои 1.902 ученика учат во редовни паралелки, заедно со останатите деца, додека 335 ученици со...
Повеќе

Над 120 луѓе со години живеат под отворено небо на само еден километар од центарот на Скопје. Во најголемата населба на бездомници, дури половината од нив се деца кои не одат во градинка и во...
Повеќе

Нема решение за стотината бегалци и мигранти, главно од Сирија и Ирак, кои веќе осум месеци се заглавени во транзитниот центар „Винојуг“. Оние кои го напуштиле центарот, заминале во...
Повеќе

Преселување од една зграда во друга, настава во бараки, настава без греење во зима, страв за безбедноста, нападнати ученици, ученици што во импровизираните училишта носат ќебиња и греалки од дома,...
Повеќе

Оригиналниот хормон за раст е неопходен за да продолжи лекувањето на 30 деца со проблеми во растот, а економскиот директор на Клиниката за детски болести Ридван Ибраими ќе го набави откако го доби...
Повеќе

Дали е спречено криумчарењето на мигранти преку македонските граници? Дали со нерегуларните мигранти се постапува хумано? Кои се можните последици по државата за прекршување на меѓународни акти?...
Повеќе

Во Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), која по иницијативата на Народниот правобранител го контактираше кабелскиот оператор и така се заврши работата договорот да биде раскинат без казна за...
Повеќе
Нема повеќе содржини

300x250

             
             
fb   twit   instagram   youtube
             

 

youtube 1