fbpx

Дознај

Сакате да им помогнете на другите да не се заразат со коронавирус? Не ширете дезиформации!

Кога некој настан или поголем проблем ќе го привлече вниманието на јавноста, во нашата природа, како луѓе, е да сакаме да добиеме што е можно повеќе информации и што е можно побрзо. Исто така, човекова природа е да се делува импулсивно за споделување на истите тие информации со пријатели, семејството и со пошироката заедница во ...

images doznaj Sakate da im pomognete na drugi da ne se zarazat so koronavirus Ne sirete deziformacii samoprasaj

Сакате да им помогнете на другите да не се заразат со коронавирус? Не ширете дезиформации!

Кога некој настан или поголем проблем ќе го привлече вниманието на јавноста, во нашата природа, како луѓе, е да сакаме да добиеме што е можно повеќе информации и што е можно побрзо. Исто така, човекова природа е да се делува импулсивно за споделување на истите тие информации со пријатели, семејството и со пошироката заедница во ...

images blogovi Pet nacini kako nabrzina da gi potvrdime informaciite vo vrska so koronavirusot na internet samoprasaj

Пет начини како набрзина да ги потврдиме информациите во врска со коронавирусот на интернет

Вестите за овој вирус се насекаде: на Viber, на Twitter и тие се првата ударна вест кога и да отвориме. Еве пет нешта со кои набрзина ќе можеме да ја провериме содржината на интернет пред да ја споделиме понатаму. Новиот коронавирус се рашири во повеќе од 60 држави, заедно со својот мрачен роднина: лажните вести .....

images doznaj infografik 07 samoprasaj

Критичко размислување

...

images doznaj infografik 02 samoprasaj

Како се шират дезинформациите

...

images doznaj infografik 01 2048x2048 samoprasaj

8 типови дезинформации

...

images doznaj Priracnik za rabotnicki i rabotnici Moj trud moi prava

Прирачник за работнички и работници „Мој труд, мои права“

Како да се заштитиш и каде да се обратиш кога се прекршени твоите работнички права? Преземете го прирачникот за работнички и работници ,, Мој труд, мои права’’, во кој се содржани јасни и прецизни одговори на овие прашања...

Соопштение за јавноста

Кога пишувате соопштение за јавноста мора да напишете добро структурирана вест според сите новинарски стандарди и притоа да биде точни, прецизни, едноставни и јасни. Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.iks.edu.mk...

Тагови

Како да комуницирате со новинарите

Секогаш кога имате доволно факти, можете да го убедите новинарот дека имате навистина добра приказна. Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.iks.edu.mk...

Клучни елементи на успешен блог

Веќе пишувавме за тоа што е „блог“ и како блогирањето може да биде искористено за општествена промена. Но, што е она што го прави еден блог ефективен? Без разлика дали се работи за блог за политика, економија, лидерство или менаџмент, постојат повеќе принципи кои треба да се следат при раководење со еден блог. Блогот е .....

Онлајн платформи за дигитален активизам

За кои и какви платформи зборуваме? Се зависи колку тесно или широко сакаме да ги гледаме работите. Платформа е и еден сервис како Facebook, но и Google кој има мноштво  сервиси под својата капа (Maps, YouTube…), исто како што под Facebook може да се вбројат и Instagram и WhatsApp. Платформа може да биде вашиот вебсајт .....

Зошто да користите дигитални алатки?

Технологијата игра важна улога во ширење на информациите, без разлика дали се работи за подигање на јавната свест или повик за акција...

Блогирањето како алатка за општествена промена

Освен што е одлична алатка за промовирање, подигнување свест во јавноста за определен бренд и дискусија со потрошувачите и заинтересираните читатели, блогирањето може да биде и ефикасна алатка за активизам. Односно, блогот може да влијае во насока на остварување на некоја општествена промена...

Што е „Блог“

Блог претставува онлајн платформа на која се прикажуваат низа на текстови, најчесто по хронолошки распоред. Блогот содржи текстуални содржи (популарно наречени „блогови“) напишани од еден или од група на автори...