fbpx

7 видови на лажни вести

Лажните вести целат во тебе да предизвикаат шок и бес, за веднаш да ги споделиш на социјалните медиуми без да се прашаш дали е информацијата вистинита. Тоа може да доведе до забуна и паника, наместо да се разговара за вистинските факти. Затоа ти прикажуваме седум примери за погрешно информирање и дезинформирање од медиумите.

Видеото го изрaботија Институтот за комуникациски студии и агенцијата New Moment, во соработка со Советот за етика во медиумите на Македонија.

Тагови: