fbpx

Жителите од кичевско ќе се попишуваат, ама иселените роднини да не се запишуваат како „гастербајтери“

Во многу куќи во Западна Македонија напролет ќе нема кој да им отвори врата на попишувачите. Многу села се запустени, а училиштата се преполовени. Оние кои не се иселија велат дека ќе се попишуваат, но бараат нивните роднини кои заминаа од државата пред повеќе од шест месеци, да не се водат како резидентни граѓани.

Репортажата ја изработи ТВ Телма во соработка со онлајн платформата „Само прашај“ на Институтот за комуникациски студии.

 

НовинаркаЕмилија Мисирлиски
МонтажеркаФана Гошевска – Живковиќ
Снимател: Златко Јосифовски

 

Види повеќе на истата тема:

MVR broi 2502892 drzavjanstva intro   Za osum godini vo Istocna Makedonija se iselile ziteli kolku eden pomal grad intro
18 години државата троши пари на проекти без попис   За осум години од Источна Македонија се иселиле жители колку еден помал град
     
MVR broi 2502892 drzavjanstva intro   MVR broi 2502892 drzavjanstva intro
МВР брои 2.502.892 државјанства   На големо се подготвува попис, но без Закон за попис

Тагови: