fbpx

На големо се подготвува попис, но без Закон за попис

На неполни пет месеци до пописот, земјава сè уште нема Закон за попис. Предлогот законот е во собраниска процедура, но сериозно доцни и покрај притисоците на стручните лица дека треба итно да се донеси, бидејќи од тоа зависи и финансирањето, обуката на попишувачите и многу други детали. Ако се усвои предлогот, податоците ќе се прибираат и електронски и со посети во домовите. Во официјалната статистика ќе влезат само граѓаните кои живеат тука и оние кои се иселиле пред помалку од една година. Ќе се евидентира и дијаспората, но само за да се соберат податоци колку  податоци колку ја има.

Прилогот го изработи ТВ Телма во соработка со онлајн платформата „Само прашај“ на Институтот за комуникациски студии.

 

Новинарка: Билјана Николовска
Монтажер: Борче Крстевски
Снимател: Игор Јанковски

 

Види повеќе на истата тема:

MVR broi 2502892 drzavjanstva intro   Za osum godini vo Istocna Makedonija se iselile ziteli kolku eden pomal grad intro
18 години државата троши пари на проекти без попис   За осум години од Источна Македонија се иселиле жители колку еден помал град
     
MVR broi 2502892 drzavjanstva intro   MVR broi 2502892 drzavjanstva intro
Жителите од кичевско ќе се попишуваат, ама иселените роднини да не се запишуваат како „гастербајтери“   МВР брои 2.502.892 државјанства

Тагови: