fbpx

Истражуваме

Реформите во образованието треба да почнат од училишните тоалети

Едвај се чека одлуката на Владата за прогласување на езерото Треска за туристичка развојна зона што ќе го отвори патот за „слатки“ субвенции за инвеститорите и за распродажба на земјиште за изградба на хотелски комплекс, викенд куќи и станбени објекти...

images istrazuvame reformite vo obrazovanieto treba da pochnat od uchilishnite toaleti intro

Реформите во образованието треба да почнат од училишните тоалети

Едвај се чека одлуката на Владата за прогласување на езерото Треска за туристичка развојна зона што ќе го отвори патот за „слатки“ субвенции за инвеститорите и за распродажба на земјиште за изградба на хотелски комплекс, викенд куќи и станбени објекти...

images istrazuvame Zatvorite imaat podobri higienski uslovi od nekoi ucilista vo velesko intro

Затворите имаат подобри хигиенски услови од некои училишта во велешко

Училишни згради стари и повеќе од 60 години, коишто тешко се затоплуваат од печки на дрва затекнавме во руралните средини во околината на Велес. Во некои од нив, тоалетите се во очајна состојба, се наоѓаат во дворот и немаат вода...

images istrazuvame Skopskite osnovni ucilista daleku od standardit intro

Скопските училишта далеку од стандардите

Како научна фантастика во скопските основни училишта звучи исполнувањето на новите нормативи и стандарди поставени од Владата кои меѓудругото предвидуваат употреба на смарт табли и ЛЦД проектори во наставата...

images istrazuvame Ne im e lesno na ucenicite vo Neprosteno i Selce intro

Не им е лесно на учениците од Непроштено и Селце

Греалките немаат сила да го совладаат студот во училиштето „Екрем Чабеј“ во селото Непроштено во тетовско. Во училиштето само распоредот на учениците по клупите е по протокол, оној за заштита од Ковид – 19. Се‘ останато е надвор од сите нормативи и стандарди...

images istrazuvame Nema golemi promeni na povidok malite se vo igra celo vreme intro

Нема големи промени на повидок, малите се во игра цело време

На кратко, би можеле да кажеме дека функционалната писменост на словенечките студенти од 2006 година е или над просечната писменост на студентите од земјите на ОЕЦД (2006, 2015, 2018) или, незначително под просекот на земјите од ОЕЦД (2009, 2012)...

images istrazuvame Reformite vo nastavnata programa vo Slovenija ne gi povrzavme so PISA sokot intro

Реформите во наставната програма во Словенија не ги поврзавме со „ПИСА шокот”

„Кога за првпат бевме вклучени во истражувањето на ПИСА (PISA - Programe for International Student Assessment која е меѓународна студија која ги проценува спо­­собностите, знаењата и вештините на учениците во примена на она што го научиле) во 2006 година, имавме ниски/слаби резултати за функционална писменост во Словенија...

images istrazuvame Zekirija Hasipi Nepotrebno se stravuva deka se brza so reformite vo obrazovanieto intro

Зеќирија Хасипи: Непотребно се стравува дека се брза со реформите во образованието

...

Тагови

Мила Царовска: Образованието има потреба од осовременување

Голем број реакции во јавноста предизвика новата концепција за основото образование што на предлог на Министерството за образование и наука ја усвои Владата...

Суштински промени или нов хаос во образованието

Речиси 42.000 илјади ученци во прво и во четврто одделение од следната учебна година ќе учат по новата концепција за основното образование, реформа која предизвика многу реакции во јавноста...

Со „Пешбус“ на училиште во Словенија

Основното училиште „Грм“ се наоѓа во гратчето Ново Место, кое има околу 24.000 жители и е оддалечено повеќе од 70 километри од Љубљана. Кога на 1 септември 1971 година за првпат се отвориле вратите на новото основно училиште, тоа било голем настан за повеќе од 900 ученици и нивните родители, но и за целиот град...

Се градеше со самопридонес, ќе се приватизира со субвенции

Едвај се чека одлуката на Владата за прогласување на езерото Треска за туристичка развојна зона што ќе го отвори патот за „слатки“ субвенции за инвеститорите и за распродажба на земјиште за изградба на хотелски комплекс, викенд куќи и станбени објекти...

Желбата за профит може да ја уништи магијата на езерото Треска

Новиот урбанистички план за езерото Треска предизвика голем интерес и полемики во јавноста бидејќи предвидува значително менување на ликот на оваа локација...

Потоп од вториот бран на КОВИД-19

Пандемијата од коронавирусот ги извади на површина сите маани на погрешните политики во здравствениот систем во изминативе години. Во Македонија на секој час умира по еден човек од компликации од КОВИД-19. Поголема шанса за живот имаат само „среќниците“ што можат да си дозволат лекување во приватните клиники...