Истражуваме

МВР брои 2.502.892 државјанства

Врз основа на евиденцијата на матичните броеви, МВР брои нешто над 2,5 милиони државјани. Во оваа бројка се опфатени и тие што живеат тука, и оние кои пријавиле дека се иселени. Заводот за статистика пак на крајот на ланската година евидентирал половина милион жители помалку...

MVR broi 2502892 drzavjanstva intro

МВР брои 2.502.892 државјанства

Врз основа на евиденцијата на матичните броеви, МВР брои нешто над 2,5 милиони државјани. Во оваа бројка се опфатени и тие што живеат тука, и оние кои пријавиле дека се иселени. Заводот за статистика пак на крајот на ланската година евидентирал половина милион жители помалку...

На големо се подготвува попис, но без Закон за попис

На неполни пет месеци до пописот, земјава сè уште нема Закон за попис. Предлогот законот е во собраниска процедура, но сериозно доцни и покрај притисоците на стручните лица дека треба итно да се донеси, бидејќи од тоа зависи и финансирањето, обуката на попишувачите и многу други детали...

Антикорупциска истражува дали вработени во Министерството за политички систем живеат надвор од земјава, а земаат плата

...

Министерство за политички систем скроено за политички цели

ALB Партиски вработувања за партиски членови, коишто се производ на политички договори што секогаш се случуваат пред и по изборите внатре во коалициите на македонските и албанските партии...

Регрутација на 3.509 млади административци вредна 100 милиони евра

Илјадници луѓе формално поминале низ оваа институција, но најголем дел од нив, не доаѓале на работа, иако земале плата...

Работат 44, а плата земаат 1.410 лица

ALB Година и пол по формирањето, Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците сѐ уште е во фаза на просторно консолидирање и кадровско екипирање...

Изгради си на диво, па легализирај го криминалот

Дивоградбите го преземаат приматот на староградските куќи како заштитен знак на Охрид. Бесправно изградени викендички, семејни куќи, поткровја, станбени згради, па дури и хотели се распослани во срцето на Националниот парк Галичица, на крајбрежјето и во централното подрачје на градот на УНЕСКО...

Тагови

Државни пари за изборни информациски војни

Партиите си скусија од годишното финансирање од буџетот од околу 4 на 1 милион евра. За ова кратење се договорија во предизборието. Во медиумите се создаде врева откако почнаа обвинувањата дека некои партии не биле солидарни и не сакале да се откажат од парите среде пандемија...

Непринципиелни коалиции

Скриени во кафеаната во Клубот на пратеници, лидерите на четирите најголеми политички партии ги договорија најкрупните измени во историјата на изборните правила...

Старата скопска чаршија била срцето на градот

Семантички „чаршијата“ претставува плоштад со четири влезови. Покрај Сули ан некогаш минувала реката Серава, чие корито денес е покриено со травертин. Чаршијата памети богат трговски живот со 2.150 дуќани...

Политиката настрана, има решенија

Задоволувањето на политичките, националистичките и бизнис-интересите се главната причина за узурпацијата на Чаршијата, во која се години се туркаат проекти кои ќе донесат гласови или високи профити за поединци...

Окупацијата на Старата скопска чаршија се мери во хектари

ALB Доаѓаат времиња кога освен на странските туристи, и на граѓаните на Скопје ќе им треба мапа за да ја најдат Старата скопска чаршија...