fbpx

Истражуваме

Работат 44, а плата земаат 1.410 лица

ALB Година и пол по формирањето, Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците сѐ уште е во фаза на просторно консолидирање и кадровско екипирање...

images na acik Rabotat 44 a plata zemaat 1410 lica intro

Работат 44, а плата земаат 1.410 лица

ALB Година и пол по формирањето, Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците сѐ уште е во фаза на просторно консолидирање и кадровско екипирање...

images istrazuvame Ohrid 1

Изгради си на диво, па легализирај го криминалот

Дивоградбите го преземаат приматот на староградските куќи како заштитен знак на Охрид. Бесправно изградени викендички, семејни куќи, поткровја, станбени згради, па дури и хотели се распослани во срцето на Националниот парк Галичица, на крајбрежјето и во централното подрачје на градот на УНЕСКО...

images na acik Drzavni pari za izborni informaciski vojni intro

Државни пари за изборни информациски војни

Партиите си скусија од годишното финансирање од буџетот од околу 4 на 1 милион евра. За ова кратење се договорија во предизборието. Во медиумите се создаде врева откако почнаа обвинувањата дека некои партии не биле солидарни и не сакале да се откажат од парите среде пандемија...

images na acik Neprincipielni koalicii intro

Непринципиелни коалиции

Скриени во кафеаната во Клубот на пратеници, лидерите на четирите најголеми политички партии ги договорија најкрупните измени во историјата на изборните правила...

images na acik Hibridni vojni Koj dozvoli da se hakne izborniot den intro

Хибридни војни: Кој дозволи да се ’хакне‘ изборниот ден?

...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 4

Старата скопска чаршија била срцето на градот

Семантички „чаршијата“ претставува плоштад со четири влезови. Покрај Сули ан некогаш минувала реката Серава, чие корито денес е покриено со травертин. Чаршијата памети богат трговски живот со 2.150 дуќани...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 3

Политиката настрана, има решенија

Задоволувањето на политичките, националистичките и бизнис-интересите се главната причина за узурпацијата на Чаршијата, во која се години се туркаат проекти кои ќе донесат гласови или високи профити за поединци...

Тагови

Окупацијата на Старата скопска чаршија се мери во хектари

ALB Доаѓаат времиња кога освен на странските туристи, и на граѓаните на Скопје ќе им треба мапа за да ја најдат Старата скопска чаршија...

Кога не може да се среди цела Чаршија, барем да се „дотераат“ излозите

Во стручната јавност неколкупати досега се дебатираше околу менувањето на излозите на дуќаните во Старата скопска чаршија и, воопшто, околу проектите за „реновирање“ на нејзиното централно јадро...

Молк од Управата за заштита на културното наследство

Еден од поголемите проблеми во однос на заштитата на Чаршијата е што надлежностите се поделени меѓу повеќе институции...