fbpx

На „стари години“ учат за медицински сестри за да избегаат

Голем број повозрасни граѓани се запишуваат во средното училиште „Наце Буѓони“ во Куманово за да се преквалификуваат во медицински сестри со единствена цел да се јават на повикот за недостиг од персонал во Германија и да се иселат од земјава.

>Новото продолжение од серијалот „Иселувања“ што го подготви Институтот за комуникациски студии покажа дека ова е еден од најновите начини за бегство од земјава меѓу жителите на североистокот. Лица што се веќе иселени велат дека условите за работа не се толку добри, дека се чувствуваат како граѓани од втор ред, но барем добро заработуваат.

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Елена Георгиевска
Снимател и монтажер: Небојша Кипријановски

 

Тагови: