fbpx

Едвај се ослободија од топилницата, ново жариште ги труе велешани

Едвај се ослободија од топилницата, ново жариште ги труе велешани

Воздух полн со прашина, детонации и силна бучава се секојдневие на жителите на населбите Тунел и Превалец во Велес во чија близина се наоѓаат каменолом и фабрика за производство на гасена вар. Освен загадувањето на воздухот за кое веќе е утврдено дека предизвикува сериозни респираторни нарушувања кај граѓаните, овој индустриски капацитет често испушта отпадни води и ја побелува реката Тополка што е причина и за  помор на рибите.

Нашата екипа ги посети жителите на овие две населби и за овој проблем побара мислење од надлежните институции и сопствениците. Според надлежните, преземени се мерки за запирање на работата на каменоломот, но жителите тврдат дека таму постојано се работи.

Тие негодуваат и прашуваат дали државата ја научи лекцијата со Топилницата за олово и цинк, по чие долгогодишно загадување Велес стана познат како најлошо место за живеење во Македонија, а последниците и денес ги трпат велешани.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев

Едвај се ослободија од топилницата, ново жариште ги труе велешани
Watch the video

Едвај се ослободија од топилницата, ново жариште ги труе велешани

kopce1

Воздух полн со прашина, детонации и силна бучава се секојдневие на жителите на населбите Тунел и Превалец во Велес во чија близина се наоѓаат каменолом и фабрика за производство на гасена вар. Освен загадувањето на воздухот за кое веќе е утврдено дека предизвикува сериозни респираторни нарушувања кај граѓаните, овој индустриски капацитет често испушта отпадни води и ја побелува реката Тополка што е причина и за  помор на рибите.

Нашата екипа ги посети жителите на овие две населби и за овој проблем побара мислење од надлежните институции и сопствениците. Според надлежните, преземени се мерки за запирање на работата на каменоломот, но жителите тврдат дека таму постојано се работи.

Тие негодуваат и прашуваат дали државата ја научи лекцијата со Топилницата за олово и цинк, по чие долгогодишно загадување Велес стана познат како најлошо место за живеење во Македонија, а последниците и денес ги трпат велешани.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинар: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев