fbpx

Се откажуваат од брзо збогатување само за да го спасат Трнодол

Се откажуваат од брзо збогатување само за да го спасат Трнодол

Ако секоја барака во Трнодол стане зграда, брдото тоа нема да го издржи – велат жителите на оваа населба, откако локалната власт во Карпош им предложи нов Детален урбанистички план. Во него се предлага зголемување на катноста на сите објекти во Трнодол и изградба на нова зграда. Поради лошото архитектонско проектирање земјиштето еродира, а зелениот фонд е значително оштетен, алармираат жителите и порачуваат дека приоритет на општината треба да биде ревитализација на шумите, а не изградба на згради. Тие се револтирани и што јавната расправа за ДУП-от била закажана во август и дека до нив била доставена само скица, а не детален план со јасно дефинирани коти.

Новинарка: Соња Петрушевска
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажа: Борче Поповски

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.

Се откажуваат од брзо збогатување само за да го спасат Трнодол
Watch the video

Ако секоја барака во Трнодол стане зграда, брдото тоа нема да го издржи – велат жителите на оваа населба, откако локалната власт во Карпош им предложи нов Детален урбанистички план. Во него се предлага зголемување на катноста на сите објекти во Трнодол и изградба на нова зграда. Поради лошото архитектонско проектирање земјиштето еродира, а зелениот фонд е значително оштетен, алармираат жителите и порачуваат дека приоритет на општината треба да биде ревитализација на шумите, а не изградба на згради. Тие се револтирани и што јавната расправа за ДУП-от била закажана во август и дека до нив била доставена само скица, а не детален план со јасно дефинирани коти.

Новинарка: Соња Петрушевска
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажа: Борче Поповски

Видеото го изработи Институтот за комуникациски студии.