fbpx

Планинарските домови стануваат грди споменици и приватни објекти

Планинарските домови стануваат грди споменици и приватни објекти

Обвинувањата дека со промената на концесионерот постои опасност планинарскиот дом „Даре Џамбаз“ на Водно да стане кафана не натера да истражиме што се случува со 37-те планинарски домови во земјава. Истражувањето покажа дека дел од нив не функционираат и се во катастрофална состојба. Нивната судбина е неизвесна бидејќи државата не покажува интерес за заживување на домовите, а Федерацијата за планинарски спортови не може да докаже дека е сопственик на повеќето од нив.

Новинар и монтажер: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев

Планинарските домови стануваат грди споменици и приватни објекти
Watch the video

Обвинувањата дека со промената на концесионерот постои опасност планинарскиот дом „Даре Џамбаз“ на Водно да стане кафана не натера да истражиме што се случува со 37-те планинарски домови во земјава. Истражувањето покажа дека дел од нив не функционираат и се во катастрофална состојба. Нивната судбина е неизвесна бидејќи државата не покажува интерес за заживување на домовите, а Федерацијата за планинарски спортови не може да докаже дека е сопственик на повеќето од нив.

Новинар и монтажер: Владимир Тевчев
Снимател: Иван Камчев