fbpx

На големо се подготвува попис, но без Закон за попис

На големо се подготвува попис, но без Закон за попис

На неполни пет месеци до пописот, земјава сè уште нема Закон за попис. Предлогот законот е во собраниска процедура, но сериозно доцни и покрај притисоците на стручните лица дека треба итно да се донеси, бидејќи од тоа зависи и финансирањето, обуката на попишувачите и многу други детали. Ако се усвои предлогот, податоците ќе се прибираат и електронски и со посети во домовите. Во официјалната статистика ќе влезат само граѓаните кои живеат тука и оние кои се иселиле пред помалку од една година. Ќе се евидентира и дијаспората, но само за да се соберат податоци колку  податоци колку ја има.

Прилогот го изработи ТВ Телма во соработка со онлајн платформата „Само прашај“ на Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Билјана Николовска
Монтажер: Борче Крстевски
Снимател: Игор Јанковски

На големо се подготвува попис, но без Закон за попис
Watch the video

На неполни пет месеци до пописот, земјава сè уште нема Закон за попис. Предлогот законот е во собраниска процедура, но сериозно доцни и покрај притисоците на стручните лица дека треба итно да се донеси, бидејќи од тоа зависи и финансирањето, обуката на попишувачите и многу други детали. Ако се усвои предлогот, податоците ќе се прибираат и електронски и со посети во домовите. Во официјалната статистика ќе влезат само граѓаните кои живеат тука и оние кои се иселиле пред помалку од една година. Ќе се евидентира и дијаспората, но само за да се соберат податоци колку  податоци колку ја има.

Прилогот го изработи ТВ Телма во соработка со онлајн платформата „Само прашај“ на Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Билјана Николовска
Монтажер: Борче Крстевски
Снимател: Игор Јанковски