fbpx

Повикот да се спречи изградба на висококатници кај „Холидеј Ин“ добива „на тежина“

Доколку сакате да се приклучите кон Јавниот повик, потпишете се ТУКА

 

Голем број интелектуалци од различни сфери и граѓански здруженија се приклучија кон јавниот повик до премиерот Зоран Заев и надлежните институции за суспендирање на деталниот урбанистички план Ц 08 од 2012 година со кој се предвидува изградба на висококатници на паркингот спроти хотел „Холидеј Ин“.

Во повикот, меѓудругото, се укажува дека јавниот интерес и правото на живот во здрава и чиста животна средина мора да е врвно начело на управување со државата и дека обврска на Владата е да интервенира кога е тој загрозен.

„Овој ДУП мора да ја напушти максималната изградба како основен приоритет и мора да биде и квалитативно подобар нудејќи повисоки вредности. Планот мора да води сметка за јавниот интерес, а со тоа и на заштита на животот и здравјето на граѓаните, психичкото здравје, социјализација, наместо осаменост. Со зелен простор ќе се помогне во справувањето со последиците од загадувањето, бучавата, топлотните острови и неотпорноста кон климатските промени кои со изградбата на „Скопје 2014“ се случија во центарот на градот. Иако и Градот и државата имаат стратегии и документи со кои овие прашања се третираат, нивното неспроведување ги остава граѓаните да живеат во небезбедна и нездрава средина“, пишува во повикот.

Потписници

 1. Здравје пред профит во Центар
 2. Институт за комуникациски студии (ИКС)
 3. Институт за демократија Социетас Цивилис – Скопје (ИДСЦС)
 4. Македонско здружение на млади правници (МЗМП)
 5. О2 ИНИЦИЈАТИВА
 6. Зелен Институт Скопје
 7. Здружение за одржлив развој и заштита на животната средина Гоу Грин Скопје
 8. ЕКО ЛОГИК – Скопје
 9. Го сакам Водно
 10. Фронт 21/42
 11. Национален Ромски Центар
 12. Порта 3, списание за архитектура, градежништво и екологија
 13. Water4changes-Global Shapers Skopje Hub
 14. Еко Живот
 15. Движење на екологисти на Македонија
 16. Центар за правни истражувања и анализи
 17. Проф. д-р Дивна Пенчиќ, Архитектонски факултет, УКИМ
 18. Проф. д-р Кирил Сотировски, Факултет за шумарски науки, пејзажна архитектура и екоинженеринг „Ханс Ем“ (ХЕФ), УКИМ
 19. Даница Павловска – Циги, дипл. инж. архитект
 20. Проф. д-р Рената Ќуштеревска, Институт за биологија, ПМФ при УКИМ
 21. Проф. д-р Иван Блинков
 22. Невена Георгиевска, дипл. инж. архитект
 23. Доц. Д-р Златко Илијовски, дипл. инж. геолог
 24. Асс. д-р Благоја Бајковски, Архитектонски факултет, УКИМ
 25. Арт Поинт – Гумно
 26. Центар за еколошка демократија ФЛОРОЗОН
 27. Коалиција за оддржлив развој „КОР“ Скопје
 28. „Во одбрана на Буњаковец“
 29. Центар за истражување и креирање политики
 30. „Македонска АРХитектура“ (МАРХ)
 31. Здружение за заштита на животните и животната средина Е.Д.Е.Н.
 32. Драгана Велковска, активистка за заштита на животни и животна средина / членка на Советот на Град Скопје
 33. Проф. д-р Мишко Ралев, дипл. инж. архитект
 34. Оливер Белопета, Скопски џез фестивал
 35. Граѓанска асоцијација за унапредување на инклузивноста во градовите и градските простори ХУМАНИ ГРАДОВИ Скопје
 36. Горјан Јовановски - AirCare/МојВоздух
 37. Мила Димитровска, м-р архитект, Kengo Kuma and Associates
 38. Никола Георгиевски, м-р арх. и м-р пејз. арх., истражувач на Школата за архитектура во Орхус, Данска
 39. Граѓанска иницијатива Охрид ЅОЅ
 40. Огнен Јанески, новинар
 41. Владо Данаилов, архитект, Студио 90
 42. Елена Филиповска, архитект, Студио 90
 43. МИТ Универзитет - Скопје, Факултет за архитектура
 44. Искра Димитрова, уметник
 45. „ОдПржиноПочнува“, граѓанска иницијатива
 46. Орхидеја Димова
 47. М-р. Филип Дубровски, дипл. инж. архитект
 48. Лилјана Дубровска, дипл. инж. архитект
 49. Снежана Димитровска, инжињер архитект, директор на сектор за Инфраструктурно Планирање во Австралиската Капитална Територија
 50. Галина Димитрова, офталмолог
 51. Здружение „ПЛОШТАД СЛОБОДА“
 52. Татијана Мојсов, лингвист-германист
 53. „Чист Охрид“, неформална еколошка организација
 54. Милчо Манчевски, режисер
 55. Ивана Групче, дипл. инж. архитект
 56. Марија Христовска, дипл. инж. архитект
 57. Бисера Стојанова, дипл.инж. архитект
 58. Ирина Станковска, дипл.инж архитект
 59. Корнелија Дуганова, дипл инж. арх.
 60. Драгица Фаррен, дипл.инж.арх, Андовер, Велика Британија
 61. Лилјана Котлар, м-р архитект
 62. Kлиментина Каланоска, пејзажен архитект
 63. Сања Бачевски, дипл. инж. по хортикултура
 64. Кристина Тодороска Петреска, драматург, Народен театар - Охрид
 65. Дејан Петрески, илустратор, фриленсер
 66. City Scope Skopje, граѓанско здружение
 67. Јелена Хол, м-р арх., Швајцарија
 68. Ена Савева, архитект
 69. доц. д-р Бисера Станкова, Филолошки факултет ,,Блаже Конески", УКИМ
 70. ЕкоКарпош 3 2 1
 71. Татјана Де Груд-Трајковска, архитект, Холандија
 72. М-р Ели Аиноска, ликовен уметник
 73. Славица Макаровска, архитект
 74. Иво Петровски, драматург
 75. Тања Каловска Роуссоу, политиколог и граѓански активист, Холандија 
 76. Анастасија Николовска, м-р архитект
 77. Граѓанска иницијатива „Ние сме Карпош 4“ 
 78. Проф.д-р Владимир Радевски, Универзитет на Jугоисточна Европа
 79. „На точак“  - група граѓани за подобро велосипедско Скопје,
 80. Проф. д-р Слободан Велевски, Архитектонски факултет, УКИМ
 81. Архитект Бесиан Мехмети, член на УО на ААМ
 82. Јорданка Ивановска, политички коментатор и сопственик на веб сајт
 83. Емил Нијами, славист
 84. ВоОдбрана на ДебарМаало
 85. Добра Земја, задруга за органска храна
 86. Факултетско Студентско Собрание при Архитектонски факултет, Скопје (ФСС-АФС)
 87. Дана Прелиќ, Универзитетски професор, ПМФ
 88. Маја Божиновска, доктор специјалист
 89. Александар Перов, архитект
 90. Андреа Јамакоска, архитект
 91. Здружение за истражување на градот - ГРАДОТ УБАВ Скопје, граѓанско здружение за поттикнување на архитектонските и просторните вредности и унапредување на квалитетот на животот во градот
 92. д-р Ива Петрунова, архитект и урбан социолог
 93. Колектив З, здружение за климатска и социјална правда
 94. Ана Петровска Ангеловска, доктор по медицина
 95. Стефанка Хаџи Пецова, професор, Факултет за земјоделски науки - УКИМ
 96. Симона Александровска, архитект
 97. Петар Чаушевски, дипломиран правник
 98. Александра Папазова, политиколог
 99. Виолета Ѓорѓиевска, информатичар
 100. Интернет Хотлајн Провајдер Македонија, борба против нелеглани содржини и активности на интернет
 101. Васко Манчев, програмер
 102. Наум Димитровски, Дипл. град. инж.
 103. Елена Димитровска, Дипл. град. инж.
 104. Игор Велески, веб девелопер
 105. Ева Зовиќ, студент на „Архитектонски Факултет - Скопје“
 106. Ана Габерова, студент по архитектура
 107. Фросина Станковска, студент по архитектура, Архитектонски факултет - Скопје
 108. Александар Маленко, сметководител
 109. Евгенија Кузманоска, студент на АФСУКИМ
 110. Тони Поповски, архитект и политиколог
 111. Калина Трајановска, студент
 112. Јане Чаловски, ликовен уметник
 113. Ефтим Попов, програмер
 114. Филип Здравески, спортски новинар
 115. Дамјан Димитриоски, софтверски архитект
 116. Стефанка Хаџи Пецова, професор
 117. Тања Мицков, актерка
 118. М-р Бошко Видоески, дипл. инж. арх.
 119. Елена Стефаноска, мастер студии, Архитектонски факултет
 120. Бојан Петков, програмер
 121. Дејан Зрмановски, проектен менаџер во консултантска компанија
 122. Љубица Бојаџиева, студент на Архитектонски факултет, Скопје
 123. Катерина Почепова, дип. инж. архитект
 124. Мери Батакоја, архитект, вонреден професор на Архитектонскиот факултет, УКИМ-Скопје
 125. Марија Дерибабова, студент
 126. Кристина Јорданов, дипл. инж. арх.
 127. Нора Арсовска Георгиевски, архитект
 128. Дејан Јованов, студент
 129. Никола Крстевски, архитект
 130. Биљана Групче, дипл.инг.арх.
 131. Ида Мантон, м-р по меѓународни односи и дипломатија
 132. Ирена Јурчева, филолог и писател
 133. За Почиста Македонија, Еко-активизам
 134. Портал Dokazm.mk
 135. Марјан Стаменковски, новинар
 136. Проф. м-р Маја Стевановиќ, драматург, Факултет за драмски уметности, УКИМ
 137. Зоран Велковски, професор, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
 138. Душанка Шуловиќ, архитект
 139. Јована Маркоска, студент, Архитектонски факултет
 140. Александар Клашниновски, бизнис администрација
 141. Виолета Симјановска PhD, Sibelius Academy, University of Arts Helsinki, Head of Arts management department
 142. Dona Kolar-Panov, Institute of Social Sciences and Humanities, Skopje (SSHS) Profesor Emeritus
 143. Ирена Апостолова, консултант
 144. Марија Костовска, "Скопје бара чист воздух", неформално здружение
 145. Гордана Трпчевска, активистка за човекови права, НВО ЖЕНСКА АЛИЈАНСА Скопје
 146. Никола Стоилковски, град. инж.
 147. ЕВРОТИНК - Центар за европски стратегии - Скопје, здружение на граѓани
 148. Блаже Запатоски, пензионер
 149. Јана Ацевска, дизајнер
 150. проф. д-р Симона Груевска-Маџоска, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков” – Скопје
 1. Зоран Кардула, дизајнер
 2. Кумјана Новакова, кураторка, Филм и видео арт
 3. Гордана Илиевска, соработник
 4. "За Расадник на можности за хуман живот во Кисела Вода", граѓанска иницијатива
 5. Калиопа Петрушевска, пензионерка
 6. Марио Ристески, студент на Архитектонски факултет
 7. Бојана Митевска, наставник
 8. Ана Клопчевска, економист
 9. Снежана Богдановска, новинар
 10. Анета Георгиевска, референт
 11. Биљана Филиповска, архитект, член на Академија на архитектите на Македонија
 12. Љубомир Домазетов, снимател
 13. Сашко Тодоров, дипл. инж биолог, претедател на Здружение на граѓани ЕКОВИТА
 14. Мимоза Шумковска Велјановска, архитект
 15. Стефанка Хаџи Пецова, професор
 16. ПЛАТФОРМ - независен, повеќејазичен и мултикултурен онлајн медиум
 17. Андријана Волческа, студент
 18. Константин Ману, архитект
 19. Павле Пецов, бизнис аналитичар во ИТ сектор
 20. Даниела Цветковска, архитект
 21. Зоран Гапич, магистар по технички науки, дипломиран град. инж
 22. Тиииит! Инк. - Скопје, женски права, феминистичко движење
 23. Андреа Јанков, м-р архитект
 24. Никола Симовски, RDH Design Group Inc., Landscape Architect
 25. Андријана Ристевска, дипломиран архитект
 26. Игор Сековски, уметник
 27. Анастазија Пешевска, студент
 28. Михајло Китаноски, дипл. инж. по електротехника
 29. Петре Јованоски, градежен инженер
 30. Боро Гаџовски, дипломиран инжинер архитект
 31. Лидија Ѓозинска, инженер
 32. Марија Ѓошевска, универзитетски професор/уметник
 33. Горанчо Крстески, преведувач
 34. Јанка Трајчевска, дипломиран економист
 35. Горица Николовска, државен ревизор
 36. "Синергија", центар за психотерапија
 37. Мартина Пенева, студент
 38. Марија Шишовска Инженер, член на граѓанските здруженија "Во одбрана на Дебар Маало", "Здравје пред профит во Центар"
 39. Надица Атанасова, психолог
 40. ЈАДРО, Асоцијација на независната културна сцена, уметност, активизам, култура
 41. Моника Довенска, доктор по ветеринарна медицина
 42. Татјана Стоименовска - ХОПС Опции за здрав живот, проектна координаторка
 43. Ирина Хаџи Митова, политиколог
 44. Ивана Андреевски, социјална работничка
 45. м-р Маја Зрмановска, постар координатор за развој на софтвер
 46. Доц. д-р Радмила Томовска, професор, Факултет за архитектура и градежништво, УМТ Скопје
 47. Ангеле Групче, дипл. градежен инженер
 48. Дарко Чекеровски, граѓанин
 49. Валентина Саурек, државен службеник
 50. д-р Дамјан Кокалевски, архитект
 51. Петрула Вељановска, преведувач
 52. доц. д-р Мирјана Димовска, специјалист по хигиена и здравствена екологија
 53. „Чист воздух во Визбегово“, граѓанска иницијатива
 54. проф. д-р Драган Ѓорѓев, Медицински факултет Скопје, Специјалист по Хигиена и здравствена екологија
 55. проф. д-р Соња Здравкова Џепароска, универзитетски професор
 56. Благоја Бошковски, преведувач
 57. Мимоза Шумковска Велјановска, архитект
 58. Корнелија Конеска, архитект
 59. Верица Ризова, студент по архитектура на Архитектонски Факултет- Скопје
 60. д-р Јордан Шишовски, дипл. инг. архитект
 61. Мирослава Илиевска, дипл. фарм. спец.
 62. Љупчо Балкоски, архитект, пратеник во Собрание на РСМ
 63. Билјана Милошеска, банкар
 64. Емилија Апостолова Чаловска, архитект
 65. Игор Сековски, уметник
 66. Валентина Атанасова, социолог
 67. Горица Стефанова, дипл. инж. геолог
 68. Наташа Влчевска, дипл. инж. арх.
 69. Катја Грујевска, диа.- кустос советник во Музеј на град Скопје
 70. проф. д-р Јасмина Сиљаноска, архитект, урбанист
 71. Марија Крстевска, професор, Медицински факултет
 72. Кристијан Јорданов, дипл. инж. арх.
 73. Искра Матлиевска, правник
 74. Симона Дуковска, машински инженер
 75. Борка Атанасовска, дипл. менаџер по царина и шпедиција
 76. Бети Дејанова, советник на О. Центар, професор на Медицински факултет
 77. Антоанела Петровиќ, службеник
 78. Дејан Павлов, програмер
 79. Мартин Петрушевски, софтвер инженер
 80. Весна Скендерова, дип. инж. архитект
 81. Горан Станојков, архитект, www.kaizon.co.nz, Auckland, New Zealand
 82. Филип Марјановиќ, архитект
 83. Стефанка Хаџи Пецова, пејзажен архитект, професор
 84. Огнен Чанчаревиќ, новинар
 85. Соња Кузманоска, инспектор во ФЗО
 86. Илија Кузманоски, службеник
 87. Марија Пузеска, сметководител
 88. Милка Пузеска, пензионер
 89. Кирил Кузманоски, студент
 90. Методија Пузески, комерцијалист
 91. Катерина Пузеска, продавач
 92. Лилјана Кузманоска, пензионер
 93. Катица Гароска, книжевен преведувач
 94. Љиљана Илиевска, пензионер
 95. Катерина Богоева, новинарка
 96. Александар Петров, архитект, apet.it, Милано, Италија
 97. Росица Минчева, архитект
 98. Екатерина Николовска, студент на Архитектонски Факултет
 99. Сениха Халил, студент на АФС
 100. Аделина Фејза, м-р архитект, асистент УМТ Скопје
 101. Габриела Којчиновиќ, дипл. електро инженер
 102. Марија Трајковска, студент
 103. Берта Додевска, автор и продуцент, сопственик на МОТИОН ПРО продукција
 104. Борислав Николовски Трифуновски, архитект
 105. Ристо Узунов, комерцијалист
 106. Марина Маневска, инженер
 107. Ленка Јосифоска, економист
 108. Костадинка Божиновска
 109. Љупче Божиновски
 110. Викторија Грнчаровска, студент
 111. Петар Грнчаровски, инженер
 112. Лилјана Грнчаровска, инженер
 113. Мери Чекеровска, фармацевт
 114. Сузана Сентевска, професор
 115. Ангелка Марковска, студент
 116. Гордана Фотевска, пензионер
 117. Дарко Ангелески, архитект
 118. Илче Ивановски, софтверски инженер
 119. Зорица Јанеска, пензионер
 120. проф. Ладислав Цветковски, ликовен уметник
 121. Александра Мојсова, проектен координатор
 122. Стефан Георгиевски, индустриски дизајнер
 123. Марјан Џепароски, фармацевт
 124. Љуан Шаља, стоматолог
 125. Јована Плотникова, графички дизајнер
 126. Енвер Ајдар, пензионер
 127. Александар Цветкоски, градежен работник
 128. Давор Ачески, фудбалер
 129. Деспина Паревска, студент на „Медицински факултет“ - Скопје
 130. Жарко Костески, дипломиран гадежен инжењер
 131. Славица Китаноска, прим. д-р. спец. по педијатрија и семејна медицина
 132. Здружение на граѓани Културно Ехо, Скопје
 133. Валбона Фејза, архитект
 134. Катерина Станковска, работник
 135. Александар Петковски, инженер
 136. Александра Арсиќ, комуниколог
 137. Симе Јовановски, дипл. економист

 

Приклучете се кон Јавниот повик

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии

 

ПОВЕЌЕ НА ТЕМАТА:

Tuzba vo Strazbur dokolku se dozvoli izgradba na visokokatnici kaj Holidej In intro 150x150

Тужба во Стразбур доколку се дозволи изградба на висококатници кај „Холидеј Ин“

vulgarno profitiranje na smetka na javniot interes 150x150

Осмислен простор наместо висококатници кај Холидеј Ин

vulgarno profitiranje na smetka na javniot interes 150x150

Намалениот габарит не е оправдување за висококатници кај „Холидеј Ин“

vulgarno profitiranje na smetka na javniot interes 150x150

Масовен одзив на петицијата против висококатници кај „Холидеј Ин“

vulgarno profitiranje na smetka na javniot interes 150x150

Вулгарно профитирање на сметка на јавниот интерес

 Betonski cudovista - featured

Бетонски чудовишта ќе се градат на 83.000 квадрати спроти „Холидеј Ин“

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Лажна битка за враќање на мораториумот за градење во Центар

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Исчезнува последниот слободен простор во строгиот центар на Скопје

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Трка за градење во Центар, „бетонизација“ кај „Треска“ и кај „Холидеј ин“

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Јана Белчева: „Бирократската магла“ може да го проголта паркот кај „Треска“

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Општина Центар може да ја одземе парцелата кај „Холидеј ин“ од МПЦ и Зоран Антиќ

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

На мораториумот во општина Центар му недостасуваат наводници

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Кои се бизнисмените што го градат Скопје и му се радуваат на Уставниот суд?

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

„Треска“ може да биде запаметена како пресврт за Скопје

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Градоначалникот Саша Богдановиќ објаснуваше зошто се издаваат одобренија за градење сред мораториум во општина Центар

Gradonacalnikot Sasa Bogdanovic objasnuvase zosto se izdavaat odobrenija za gradenje sred moratorium vo opstina Centar 150x150

Во општина Центар за време на мораториум се гради на 149 хектари