На ачик

Исечени шест дрва на Рузвелтова без дозвола

На неработен ден, за време на продолжен викенд, фирма ангажирана од Општина Центар без дозвола откорнала шест дрва на улицата Рузвелтова, додека подготвувала терен за асфалтирање на помала уличка...

Исечени шест дрва на Рузвелтова без дозвола

На неработен ден, за време на продолжен викенд, фирма ангажирана од Општина Центар без дозвола откорнала шест дрва на улицата Рузвелтова, додека подготвувала терен за асфалтирање на помала уличка...

Управувањето со отпад научна фантастика за Македонија

И по триесет години од осамостојувањето „Дрисла“ е единствената депонија во Македонија којашто исполнува минимални стандарди за одлагање отпад...

Вртоглав пораст на сметките за парно греење во образованието

Новите сметки за парно греење им предизвикаа главоболки на директорите на образовните институции на територијата на Град Скопје. Со промена на тарифниот систем за топлинска енергија, на некои од нив им стигнаа месечни сметки за парно греење коишто се повеќе од два пати поголеми отколку досегашните...

Власта со правилник ја врати „бетонизацијата“ на Скопје на максимум

Министерството за транспорт и врски усвои измени на Правилникот за урбанистичко планирање со коишто им ги „врзува“ рацете на општините кои сакаат преку ревидирање на спорни детални урбанистички планови да ги намалат површините за градба и на тој начин да го запрат процесот на „бетонизација“ во Скопје...

Инфлацијата и каматите ќе нè изедат

Македонија зачекори во ера на двоцифрена инфлација, со што како ретко кога фати приклучок со европската и светска економија. Споредено април 2022 со истиот месец лани инфлацијата е 10,5 отсто повисока, додека цените на мало споредени во истиот период се повисоки за 11,1 отсто...

Платите не се единствениот проблем во македонското образование

Висината на платите на наставниот кадар е само еден од проблемите во македонското образование, коешто во изминативе години често беше предмет на брзи и непромислени промени што доведоа до паѓање на квалитетот на наставата и влошување на оцените што нашите ученици ги добиваа за стекнатото образование во училиштата...

Нова битка меѓу приватниот и јавниот интерес во скопско Влае

...

Тагови

Пожарите на атрактивни локации обвиткани во мистерија

Големиот пожар што во петокот, на 14 април изби во кругот на поранешната фабрика „Треска“ ги разгоре сомнежите во македонската јавност дека огнот е подметнат...

Гори поранешната фабрика Треска

Голем пожар изби попладнево во кругот на поранешната фабрика Треска во центарот на Скопје...

Една година „воспитување“ без образовaние за штитениците во ВПД, се очекува процесот да продолжи во септември

Поради непостапување на институциите кои имаат законска обврска за овозможување на настава за малолетниците, кои ја издржуваат мерката „упатување во Воспитно-поправен дом“, момчињата во ВПД-Тетово и девојчињата во Затворот Идризово изгубија една година од образовниот процес...

Три државни рецепти за распродажба на Македонија

Владата на СДСМ и ДУИ продолжува да распродава државно земјиште по багателни цени користејќи коруптивни закони напишани по диктат на бизнис групи коишто веќе со децении ги користат партиите на власт како параван за лично богатење...

Грубо спречена суштинска дебата во Собранието

Две години по пандемската изолација Собранието продолжува да работи како „тврдина“ тешко достапна за граѓаните...