fbpx

Тагови

Таг: Бугарија

vistina li e deka bugarija ne priznava etnicki malcinstva featured
Вистина ли е дека Бугарија не признава етнички малцинства?

Главно оправдување на официјална Софија зошто одбива да ги регистрира здруженијата на Македонците и покрај...

vartanus topakbasjan ermencite se dobro prifateni od bugarskata javnost featured
Вартануш Топакбашјан: Ерменците се добро прифатени од Бугарската јавност

Ерменците се населиле во Бугарија уште во 5 век, според достапните артефакти, кога византиските императори...

toni menkinoski sovetot na evropa mora da nalozi primena na presudite od strazbur featured 1
Тони Менкиноски: Советот на Европа мора да наложи примена на пресудите од Стразбур

„Се меркаат тука пред твојот поглед и се крстосуваат неразбирливо...“ - вака ја започнува својата песна...

makedonija bugarija sosedska sopka na patot kon eu featured
Македонија – Бугарија: Соседска сопка на патот кон ЕУ

„Ако во 2017 година Заев и Борисов порачаа дека отсега Македонија и Бугарија ќе гледаат само напред, пет...

bugarski kulturni klubovi zblizuvanje na dva naroda ili provokacija featured
Бугарски клубови: провокација наместо обид за зближување

Пред седиштето на неодамна отворениот бугарски културен клуб „Цар Борис III“ сега нема полициско...

prijatelstvo megu dva naroda se gradi vrz osnova na vzaemna pocit featured
Пријателство меѓу два народа се гради врз основа на взаемна почит

Од историјата треба се извлекуваат поуки, а не таа да се користи за ситни дневно-политички поени со...

zagrizuvacka e promocijata na fasistickoto minato na carska bugarija featured
Загрижувачка е промоцијата на фашистичкото минато на царска Бугарија

Во времето на царот Борис Трети, во 1940 година во Бугарија е донесен Законот за заштита на нацијата со кој се...