fbpx

Тагови

Таг: старосна пензија

kako da go reguliram rabotniot staz od slovenija za da mi vleze vo penzijata featured
Како да го регулирам работниот стаж од Словенија за да ми влезе во пензијата?

Доколку корисникот на старосна пензија од Македонија има и стаж од Словенија потребно е да провери...

koga najdocna vo fevruari mozam da zaminam vo penzija za da mi sleduva martovskoto pokacuvanje featured
Кога најдоцна во февруари можам да заминам во пензија за да ми следува мартовското покачување?

Треба да бидете одјавени на 27.02.2024 година, за да правото на старосна пензија е од 28.02.2024 година, за да можете да...

dali zena po navrsuvanje na 62 godini moze da ja zameni semejnata penzija so sopstvenata starosna penzija featured
Дали жена по навршување на 62 години може да ја замени семејната пензија со сопствената старосна пензија?

Вдовицата која користи семејна пензија од починат сопруг, а има навршено свој стаж од 30 години како што е...

dali vo sopstvena firma so eden vraboten po odenjeto vo penzija moze da se prodolzi so rabota vo istata so dogovor na delo featured
Дали во сопствена фирма со еден вработен, по одењето во пензија може да се продолжи со работа во истата со договор на дело?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Лицата по исполнување на...

dali lice koe ostvarilo pravo na penzija moze po penzioniranjeto da zasnova raboten odnos intro
Дали лице кое остварило право на пензија може по пензионирањето да заснова работен однос?

И дали губи дел од пензијата? Одговара Севиме Зекири од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на...

dali moze da se penzioniram eden mesec porano bidejki treba da go iskoristam odmorot intro
Дали може да се пензионирам еден месец порано бидејќи треба да го искористам одморот?

Јас сум наставничка пред пензија. Директорот ми предложи да се пензионирам еден месец порано бидејќи...

images doznaj Kako do starosna penzija intro
Како до старосна пензија?

Кои документи се потребни за пензија? Дали треба да се однесат документите за пензија во главното ПИОМ? Колку...

images prasaj Kakva e postapkata za dobivanje penzija koga osigurenikot pokraj staz vo RSM ima staz i vo drugi zemji od poranesna Jugoslavija intro
Каква е постапката за добивање пензија кога осигуреникот покрај стаж во РСМ има стаж и во други земји од поранешна Југославија?

Одговара Билјана Стојанова, раководител на Филијала Скопје...

images prasaj Dali sredstvata od vtoriot penziski stolb mozam da gi koristam i dokolku ne ostvaram pravo na starosna penzija
Дали средствата од вториот пензиски столб можам да ги користам и доколку не остварам право на старосна пензија?

Одговара Петар Андоноски од Хелсиншкиот комитет за човекови...