fbpx

Ана Мартиновска: Жените се тивките жртви на пандемијата

„Вистина е дека Шекспир ги напишал најдобрите дела за време на чумата, но немал обврски околу семејството и домот“ вели универзитетската професорка Ана Мартиновска говорејќи за родовите нееднаквости што ги исфрли пандемијата. Според неа, жените го презедоа на себе сето она што го работеа градинките, училиштата, терапевтите, бејбиситерките, сите помошни дејности кои што овозможуваа во едно семејство двајцата да бидат вработени. „Втората смена“ на жените треба да е апел до креаторите на политиките за родовата рамноправност дека овие прашања не треба да бидат оставени на маргините.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Тагови: