fbpx

Пандемијата не ги погоди исто мажите и жените

Пандемиите не се родово неутрални, покажуваат наодите од глобалните статистики според кои 54% од жените ги изгубиле работните места, вели Даниела Антоновска која долги години истражува и работи на родови прашања. Во Македонија немаме такви податоци, но забележан е пораст на јавувања за семејно и родово базирано насилство. Антоновска очекува поголем ангажман од пратеничките во Собранието, токму за овие прашања.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии.

Новинарка: Ана Зафирова
Снимател: Иван Поповиќ
Монтажер: Ристо Душковски

Тагови: