fbpx

Урбано зеленило: Фактор за квалитетен живот

Урбаното зеленило ја апсорбира прашината и штетните гасови за 30 до 40 отсто. Во делови на градот со интензивно зеленило, загаденоста на воздухот е за два до три пати помала од другите населби. Градските паркови штитат од бучава, силно сонце и ветрови и го намалуваат стресот од секојдневните обврски. Во време на се` поголема урбанизација и еколошки проблеми, ќе успееме ли да го задржиме градското зеленило?

ТВ верзија

Документарниот филм „Урбано зеленило: Фактор за квалитетен живот“ го изработи Институтот за комуникациски студии.

Тагови: