fbpx

Невидливо геолошко наследство

Невидливо геолошко наследство

Македонската територија има значајни геолошки локалитети кои датираат од пред милиони години и се сметаат за единствени во светот. Бидејќи се специфични, тие можат да бидат атрактивни за бројни домашни и странски посетители. Сепак, Министерството за животна средина за оваа година има издвоено само 6,5 илјади евра за заштита и управување со геонаследството, кое ако се оштети или уништи, не може да се замени.

Документарниот филм „Невидливо геолошко наследство“ го изработи Институтот за комуникациски студии.

Невидливо геолошко наследство
Watch the video

Македонската територија има значајни геолошки локалитети кои датираат од пред милиони години и се сметаат за единствени во светот. Бидејќи се специфични, тие можат да бидат атрактивни за бројни домашни и странски посетители. Сепак, Министерството за животна средина за оваа година има издвоено само 6,5 илјади евра за заштита и управување со геонаследството, кое ако се оштети или уништи, не може да се замени.

Документарниот филм „Невидливо геолошко наследство“ го изработи Институтот за комуникациски студии.