fbpx

ResPublica видео поткаст: До каде оди силата на граѓанските иницијативи?

ResPublica видео поткаст: До каде оди силата на граѓанските иницијативи?

Што откако ќе заврши собирањето потписи и гласањето на референдум? Дали надлежните се обврзани да ги почитуваат желбите на гласачите и дали актуелниот политички ќор-сокак е закана за задоволување на барањата на гласачите?

Прашањата се актуелизираат по неколку спроведени иницијативи за собирање потписи и референдумот во Гевгелија. Граѓаните со своите практични барања од една страна, а политичарите заглавени во маратонски седници со реплики и контра реплики. Каде е излезот? На оваа тема во ResPublica видео поткаст дискутираат Драган Говецски, професор на Правниот факултет и Сузана Стојановска од Координативното тело на граѓанската иницијатива „5 до 12“.

ResPublica видео поткаст: До каде оди силата на граѓанските иницијативи?
Watch the video

Што откако ќе заврши собирањето потписи и гласањето на референдум? Дали надлежните се обврзани да ги почитуваат желбите на гласачите и дали актуелниот политички ќор-сокак е закана за задоволување на барањата на гласачите?

Прашањата се актуелизираат по неколку спроведени иницијативи за собирање потписи и референдумот во Гевгелија. Граѓаните со своите практични барања од една страна, а политичарите заглавени во маратонски седници со реплики и контра реплики. Каде е излезот? На оваа тема во ResPublica видео поткаст дискутираат Драган Говецски, професор на Правниот факултет и Сузана Стојановска од Координативното тело на граѓанската иницијатива „5 до 12“.