fbpx

Од погрешна дијагноза и дискриминација до неписменост

Од погрешна дијагноза и дискриминација до неписменост

12-годишната ќерка на Џемиле Мустафовска по епилептичен напад престанала со образованието. Таа треба да учи во специјалното училиште „Златен Сремец“, но мајката не се согласува. Истражување на Народниот правобранител покажало дека во посебните училишта се запишуваат деца и без наод и мислење од стручен орган. Од Министерството за труд и социјална политика велат дека активно работат на решавање на проблемот.

Видеото е изработено од Институтот за комуникациски студии во соработка со Хелсиншкиот комитет за човекови права. Погледни го видеото и #Прашај.

Од погрешна дијагноза и дискриминација до неписменост
Watch the video

12-годишната ќерка на Џемиле Мустафовска по епилептичен напад престанала со образованието. Таа треба да учи во специјалното училиште „Златен Сремец“, но мајката не се согласува. Истражување на Народниот правобранител покажало дека во посебните училишта се запишуваат деца и без наод и мислење од стручен орган. Од Министерството за труд и социјална политика велат дека активно работат на решавање на проблемот.

Видеото е изработено од Институтот за комуникациски студии во соработка со Хелсиншкиот комитет за човекови права. Погледни го видеото и #Прашај.