fbpx

Живот под отворено небо

Над 120 луѓе со години живеат под отворено небо на само еден километар од центарот на Скопје. Во најголемата населба на бездомници, дури половината од нив се деца кои не одат во градинка и во училиште. Најмалиот бездомник е бебе од два месеца. Во Европскиот суд за човекови права е поднесена пријава против Македонија за повреда на забраната за тортура.

Приказната е изработена во соработка со Хелсиншкиот комитет за човекови права во Македонија. Погледни го видеото и #Прашај.

Тагови: