fbpx

Снимај и монтирај

Видеото и телевизискиот израз се моќна медиумска алатка. Сликата која се прикажува лесно се памти и остава впечаток. Од друга страна пак, видеото овозможува да се пренесе некоја случка реално и автентично и да предизвикам емоции кај гледачите. Затоа, луѓето од светот на видепродукцијата велат: „добро раскажана приказна, предизвикува промена“. Но, за да се сними добро видео, треба да се знаат следните работи:

КАДАР
СЕКВЕНЦА
АКЦИЈА ИЛИ ЦЕЛИНА
КОНТРА ПЛАНОВИ
АТМОСФЕРСКИ ЗВУЦИ

Видеото е изработено од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и е првично објавено на www.medium.edu.mk

Тагови: