fbpx

Oдговараме на прашања од граѓаните, истражуваме и информираме за теми од јавен интерес

Прашања и одговори

Многу пари се вложуваат во програми за поддршка на младите, но нивното иселување не запира

Изминатите пет години вложени се значителни средства во програми за поддршка на младите, преку промена на образовниот систем и преку директна помош за да се вработат или да почнат со свој бизнис и да останат да работат во Македонија...

programite i strategiite za poddrska na mladite go zabavuva no ne go zapira nivnoto iseluvanje featured

Многу пари се вложуваат во програми за поддршка на младите, но нивното иселување не запира

Изминатите пет години вложени се значителни средства во програми за поддршка на младите, преку промена на образовниот систем и преку директна помош за да се вработат или да почнат со свој бизнис и да останат да работат во Македонија. Освен од државата и од Европската Унија во последните пет години се слеале 19,4 милиони евра ...

Многу фалби а малку реализација на гасификацијата на Македонија

Многу фалби, а малку реализација на гасификацијата во Македонија

Функционалниот гасовод во државава е изграден во 90-тите години од минатиот век. Се состои од еден магистрален гасовод кој се наоѓа на источната граница кај Деве Баир и се протега преку Крива Паланка, Кратово и Куманово до Скопје...

osnovanata kritika ili dokazano obvinuvanje ne e steten narativ featured

Основаната критика или докажано обвинување не е штетен наратив

Речиси еден месец живеевме во двојна изборна кампања. На почетокот претседателските кандидати некако срамежливо ги пласираа своите програми, а по втората недела работите почнаа да го добиваат својот вообичаен и очекуван тек – дисквалификации, навреди на идеолошка, но и л...

sudskite vestaci ne sakaat da se del od komorata skroena pred izbori po merka na ministerot za pravda featured

Судските вештаци не сакаат да се дел од Комората скроена пред избори по мерка на министерот за правда

Непосредно пред почетокот на изборната кампања за парламентарните избори, Министерството за правда ја формира Комората на вештаци....

Прашања и одговори

kako graganite mozat onlajn da izvadat izvestaj od krediten registar i za sto sluzi featured

Како граѓаните можат онлајн да извадат извештај од Kредитен регистар и за што служи?

Народната Банка согласно закон води кредитен регистар

dali vraboten so poveke operacii ima pravo na materijalna pomos featured

Дали вработен со повеќе операции има право на материјална помош?

Според општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството

dali mi sleduva 30 dena odmor pred da odam vo penzija featured

Дали ми следува 30 дена одмор пред да одам во пензија?

Според Законот за работните односи годишниот одмор по правило се користи во текот на календарската година

rabotam vo firma vo industriskata zona vo tetovo nemame zemeno plata dva meseci kade da se obratime featured

Работам во фирма во индустриската зона во Тетово. Немаме земено плата два месеци. Каде да се обратиме?

Работодавачот е должен на работниците да им исплати плата на начин утврден со закон

koi se nesakani posledici od vakcinite featured

Кои се несакани последици од вакцините?

od sto stiti hpv vakcinata i dali treba da ja primaat i momcinja featured

Од што штити ХПВ вакцината и дали треба да ја примаат и момчиња?

ХПВ вакцината е всушност вакцина којашто штити од хуман папилома вирусот

od sto stiti mrp vakcinata i vo kolku dozi se prima featured

Од што штити МРП вакцината и во колку дози се прима?

МРП вакцината штити од три болести

koga se prima polio vakcinata featured

Кога се прима полио вакцината?

od sto stiti diteper vakcinata featured

Од што штити ДиТеПер вакцината?

ДиТеПер штити всушност од три болести, а тоа се дифетерија, тетанус и пертусис