fbpx

Правда

Дали лице кое е оштетено или член од семејството може да побара препис од записник од МВР?

Согласно Правилникот за начинот на вршење на полициските работи, член 60 „полицискиот службеник кој ја примил пријавата по поднесено писмено барање од страна на подносителот на пријавата му дава примерок од изготвениот записник за примање на пријава“...

dali lice koe e osteteno ili clen od semejstvoto moze da pobara prepis od zapisnik od mvr featured

Дали лице кое е оштетено или член од семејството може да побара препис од записник од МВР?

Согласно Правилникот за начинот на вршење на полициските работи, член 60 „полицискиот службеник кој ја примил пријавата по поднесено писмено барање од страна на подносителот на пријавата му дава примерок од изготвениот записник за примање на пријава“...

besplatna pravna pomos oliver naslovna

Сè што треба да знаете за бесплатната правна помош достапна за жртвите на родово базирано насилство

...

dali ima ogranicuva vo odnos na uvidot sto go ima strankata vo dokumentite vo slucai koi se vodat vo centar so socijalna rabota featured

Дали има ограничува во однос на увидот што го има странката во документите во случаи кои се водат во Центар со социјална работа?

Нема посебно ограничување во Законот за општа и управна постапка веќе кажав само доколку со посебен закон е утврдено дека треба да се заштитат податоците, тогаш не се даваат тие документи на увид...

dali strankata ima pravo na kopii od dokumentite od centarot za socijalna rabota vo predmetot featured

Дали странката има право на копии од документите од Центарот за социјална работа во предметот?

Да, има право да побара копија од документите коишто се во предметот...

dali stranka za koja se vodi proces vo centarot za socijalna rabota ima pravo na uvid vo predmetot featured

Дали странка за која се води процес во Центарот за социјална работа има право на увид во предметот?

Согласно Законот за општо управна постапка член 42, странката во постапка има право да направи увид во предметот, но претходно писмено да го побара...

dali testamentot treba da se otvori po smrtta na dvajcata testatori za da ne bide ponisten featured

Дали тестаментот треба да се отвори по смртта на двајцата тестатори за да не биде поништен?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Распределба на имот се врши за време на животот, но и по смртта на сопственикот...

dali pasos sto ima vaznost i pecat od severna makedonija mora da se promeni intro

Дали пасош што има важност и печат од Северна Македонија мора да се промени?

Лицето живее во Тајланд и има важечка виза во пасошот. Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи...

Тагови

09 мај 2023

Дали ќе се воведува запишување на етничка припадност во изводите за родени, венчани и умрени?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...

09 мај 2023

Зошто во потврдата за национална припадност не се пишува етничката припадност?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...

09 мај 2023

Дали досега во Управата за водење матични било поднесено барање за промена на националност?

 Одговара Емир Сулејмани од Управата за водење на матични книги...