fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Дали следува пакет антикризни мерки на лицата што земаат туѓа нега?

Согласно на овој пакет антикризни мерки што се во согласност со финансиска поддршка на ранливи категории на граѓани корисниците на нега и помош од друго лице не се опфатени оваа година за да го добијат овој пакет на антикризни мерки...

dali sleduva paket antikrizni merki na licata sto zemaat tuga nega featured

Дали следува пакет антикризни мерки на лицата што земаат туѓа нега?

Согласно на овој пакет антикризни мерки што се во согласност со финансиска поддршка на ранливи категории на граѓани корисниците на нега и помош од друго лице не се опфатени оваа година за да го добијат овој пакет на антикризни мерки...

dali za dve neplateni smetki gradinkata ima pravo da ne go zgrizi deteto featured

Дали за две неплатени сметки градинката има право да не го згрижи детето?

За ова прашање ќе ве упатам да се обратите во градинката, бидејќи секоја градинка има правилник за внатрешна организација и за постапување и таму ќе го побарате одговорот...

dali paricniot nadomestok za telesno ostetuvanje spaga vo grupata na poseben dodatok ili ne featured

Дали паричниот надоместок за телесно оштетување спаѓа во групата на посебен додаток или не?

Телесното оштетување е само по себе како додаток за телесно оштетување и не спаѓа во групата на посебен додаток...

sto e fising preku skeniranje na qr kod featured

Што е фишинг преку скенирање на QR код?

Постојат уште едни дополнителни канали преку кој доаѓа во претходниот период и сега е доста во подем тоа е со скенирање на QR код...

dali lice koe e osteteno ili clen od semejstvoto moze da pobara prepis od zapisnik od mvr featured

Дали лице кое е оштетено или член од семејството може да побара препис од записник од МВР?

Согласно Правилникот за начинот на вршење на полициските работи, член 60 „полицискиот службеник кој ја примил пријавата по поднесено писмено барање од страна на подносителот на пријавата му дава примерок од изготвениот записник за примање на пријава“...

kako se naplatuva alimentacija ako roditelot e vo stranstvo i tamu raboti featured

Како се наплатува алиментација ако родителот е во странство и таму работи?

Алиментацијата е врзана со судска постапка при бракоразводна постапка  судот определува колкава е висината на алиментацијата и го задолжува родителот, така што би ја упатила да се обрати до судот...

dali sleduva nadomest za kerkata od firmata kade sto pocinatiot roditel bil osiguren na opredeleno vreme featured

Дали следува надомест за ќерката од фирмата каде што починатиот родител бил осигурен на определено време?

Согласно законот не се прави разлика дали работникот бил осигурен на определено или неопределено време следува надоместок за починат родител...

Тагови

21 февруари 2024

Дали банката смее да наплати за затворање на сметка или картичка?

Ова е многу важно прашање кое е уредено со Законот за платежни услуги и платни системи при тоа граѓаните треба да знаат дека можат да го раскинат рамковниот договор којшто го склучиле со банката во било кое време и со тоа да затворат платежната сметка и да ја затворат платежната картичка...

21 февруари 2024

Како да препознаеме фишинг измама?

Ние како Народна банка пред сè сме задолжени за воведување на безбедносни стандарди од страна на банката...

05 февруари 2024

Сè што треба да знаете за семејната пензија

Правото на семејна пензија им припаѓа првенствено на брачниот другар и на децата на починатиот осигуреник или корисник на пензија...

16 јануари 2024

Која е постапката за исплата на паричен надоместок за починат родител?

Постапката за исплата на посмртна помош или солидарен фонд започнува со поднесување барање од страна на член на семејството или друго лице кое го извршило погребот на корисникот на пензија...

16 јануари 2024

Кои се условите за добивање социјална пензија?

Право на социјална сигурност за старите лица има лице со навршени 65 години возраст...

16 јануари 2024

Како да го регулирам работниот стаж од Словенија за да ми влезе во пензијата?

Доколку корисникот на старосна пензија од Македонија има и стаж од Словенија потребно е да провери корисникот на пензија во филијалата на Фондот дали му е поднесено барање за пензија од Словенија...