fbpx

Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Дали за оштетена фасада на зграда треба да платат сите станари или само оние кои живеат на таа страна од зградата?

Оваа проблематика е регулирана со Договорот за взаемни односи кој меѓу другото го опфаќа одржувањето на безбедноста и употребливоста на посебните делови и зградата како целина, како и естетскиот изглед. Тој договор го донесуваат сопствениците на посебните делови...

dali za ostetena fasada na zgrada treba da platat site stanari ili samo onie koi ziveat na taa strana od zgradata featured

Дали за оштетена фасада на зграда треба да платат сите станари или само оние кои живеат на таа страна од зградата?

Оваа проблематика е регулирана со Договорот за взаемни односи кој меѓу другото го опфаќа одржувањето на безбедноста и употребливоста на посебните делови и зградата како целина, како и естетскиот изглед. Тој договор го донесуваат сопствениците на посебните делови...

upravitelot ne go poprava liftot kako sto treba i sekoja se rasipuva kade da se obratime featured

Управителот не го поправа лифтот како што треба и секоја се расипува. Каде да се обратиме?

Овде не знаеме дали изборот на одржувачот на лифтовите го извршиле станарите или го овластиле управителот...

dali stanar moze da postavi klima bilo kade vo zgradata featured

Дали станар може да постави клима било каде во зградата?

Во зависност од конкретната ситуација, постојат два начини за регулирање на ваквиот проблем. Кај новите градби согласно законот, во проектите е дефинирана местоположбата на фасадите за поставување на клима уреди...

dali sopstvenik na tri stana vo edna zgrada treba za sekoj stan posebno da plaka za kuken sovet featured

Дали сопственик на три стана во една зграда треба за секој стан посебно да плаќа за куќен совет?

Ако становите се на три имотни листа и претставуваат посебна функционална градежна целина, тогаш се плаќа за секој одделно. За резервниот фонд, секако се плаќа од метар квадратен...

dali site sopstvenici na posebni delovi treba da se soglasat za da se postavi video nadzor vo zgradata featured

Дали сите сопственици на посебни делови треба да се согласат за да се постави видео надзор во зградата?

Видео надзор се поставува доколку има потреба од заштита на животот и здравјето на станарите...

kako se delat trosocite za odrzuvanje i popravka na lift pokriv fasada featured

Како се делат трошоците за одржување и поправка на лифт, покрив, фасада?

Станбените згради освен од посебните делови се состојат од заеднички делови, заеднички градежни елементи, заеднички инсталации. Ќе спомнеме што се заеднички градежни елементи, заеднички делови, заеднички инсталации...

koj rakovodi so sredstvata od rezervniot fond za odrzuvanje na zgradata featured

Кој раководи со средствата од резервниот фонд за одржување на зградата?

Средствата од резервниот фонд се раководат од управителот кој е должен да обезбеди сите уплати на сопствениците на посебните делови од резервниот фонд да се евидентираат сметководствено од посебна сметка и да бидат одвоени од сметките на управителот...

Тагови

20 декември 2023

Како се регулира начинот на формирање и трошење на резервен фонд?

Ова е интересно прашање, бидејќи имаме премногу случаи кога граѓаните се јавуваат...

20 декември 2023

Дали може да се вршат градежни работи во станови за време на неработни денови и празници?

Правилникот за норми и стандарди во домувањето во станбени згради не го забранува, што значи се што не е забрането е дозволено, доколку со договорот за заемни односи не е поинаку уредено...

20 декември 2023

Каде да се обратиме ако соседот не се придржува до времето определено за градежни работи?

Во случај кога некој од сопствениците на стан вршат занаетчиски работи или реновирање не се придржува кон одредениот термин за реновирање...

20 декември 2023

Во кој период од денот може да се вршат градежни работи во стан?

Куќниот ред се донесува согласно Правилникот за норми и стандарди во домувањето во станбени згради...

03 октомври 2023

Која институција дава и одзема корисничко право на земјиште?

На четири семејства ни е одземено корисничкото право на земјиштето под објектот во кој живееме. Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

03 октомври 2023

Како да се наплати долг на станар кој не плаќа за одржување на зграда во која живее?

Даден е на суд. Вика дека зема 10.000 денари пензија и не може да го плати долгот, а знаеме дека зема плус и пензија од друга земја. Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Законот за извршување во членот 116 ги предвидел основите за изземање од извршување, додека во членот 117 ги .....