fbpx

Безбедност

Како да се заштитиме од фишинг измама?

Како да се заштитиме од фишингот? Пред се значи треба да сме свесни да го препознаеме значи од таму и овие видеа да се зајакне финансиската едукација на граѓаните...

kako da se zastitime od fising izmama featured

Како да се заштитиме од фишинг измама?

Како да се заштитиме од фишингот? Пред се значи треба да сме свесни да го препознаеме значи од таму и овие видеа да се зајакне финансиската едукација на граѓаните...

sto e fising preku skeniranje na qr kod featured

Што е фишинг преку скенирање на QR код?

Постојат уште едни дополнителни канали преку кој доаѓа во претходниот период и сега е доста во подем тоа е со скенирање на QR код...

dali lice koe e osteteno ili clen od semejstvoto moze da pobara prepis od zapisnik od mvr featured

Дали лице кое е оштетено или член од семејството може да побара препис од записник од МВР?

Согласно Правилникот за начинот на вршење на полициските работи, член 60 „полицискиот службеник кој ја примил пријавата по поднесено писмено барање од страна на подносителот на пријавата му дава примерок од изготвениот записник за примање на пријава“...

kako da prepoznaeme fising izmama featured

Како да препознаеме фишинг измама?

Ние како Народна банка пред сè сме задолжени за воведување на безбедносни стандарди од страна на банката...

kolku data centri ima vo drzavata i kolku se podlozni na sajber napadi featured

Колку дата центри има во државата и колку се подложни на сајбер напади?

Ние како држава имаме повеќе дата-центри во неколку институции, како на пример во Фондот за здравствено осигурување, Министерството за образование и наука, Министерството за финансии...

kolku se zastiteni podatoci koi gi ostavame na veb stranicite na drzavnite institucii featured

Колку се заштитени податоци кои ги оставаме на веб-страниците на државните институции?

Министерството за информатичко општество и администрација е контролор кој воспоставува и води збирки на лични податоци, согласно надлежностите и овластувањата утврдени со прописите од областа на администрацијата и информациско-комуникациските технологии како и други закони кои ги применува во своето работење...

kako moze da se resi problemot so golemiot broj ulicni kucinja vo gradovite featured

Како може да се реши проблемот со големиот број улични кучиња во градовите?

И самите знаеме дека и досега во нашата држава постојат законски решенија со кои се овозможува справување со проблемот со кучињата скитници...

Тагови

18 октомври 2023

Како да пријавиме онлајн закани и измами?

Жртвите на ваков вид на криминал делото имаат можност да го пријават во МВР со лично присуство во полициска станица...

18 октомври 2023

На што најмногу треба да внимаваат граѓаните за да се заштитат онлајн?

Секторот за компјутерски криминал превентивно ги советува граѓаните, за подигнување на јавната свест за постоење на ризици од можни злоупотреби на личните податоци...

18 октомври 2023

Кои се најчестите онлајн измами?

Во изминатиот период Секторот за компјутерски криминал бележи зголемен број на пријави за лажни наградни игри на интернет...

03 октомври 2023

Дали финансиско друштво смее да дава мои лични податоци и информации за мојот кредит на други лица?

Одговара Емилија Гиноска од Агенцијата за заштита на личните податоци.  Вашите лични податоци може да се собираат и обработуваат доколку се исполнети условите утврдени во Законот за заштита на личните податоци...

11 август 2023

Дали полициски службеник во униформа смее да седи во угостителски објект?

Одговара Гоце Андреевски од Министерството за внатрешни работи (МВР)...