fbpx

Домување

Каде да се обратиме за нелегална доградба во заедничкиот двор од зградата?

Живеам во станбена зграда. Дел од комшиите без наше знаење од изградиле доградба во заедничкиот двор кои е приватизиран и сите имаме идеален дел. Во општината нема градежен инспектор. Каде да се обратиме? Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

kade da se obratime za nelegalna dogradba vo zaednickiot dvor od zgradata intro

Каде да се обратиме за нелегална доградба во заедничкиот двор од зградата?

Живеам во станбена зграда. Дел од комшиите без наше знаење од изградиле доградба во заедничкиот двор кои е приватизиран и сите имаме идеален дел. Во општината нема градежен инспектор. Каде да се обратиме? Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

dali sopstvenik na idealen del od garazen prostor smee da postavi cvrsta pregrada megu parking mesta intro

Дали сопственик на идеален дел од гаражен простор смее да постави цврста преграда меѓу паркинг места?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

dali graganite moze da prijavat vo agencijata za hrana i veterinarstvo neprijatna mirizba od restorani vo nivnata zgrada intro

Дали граѓаните може да пријават во Агенцијата за храна и ветеринарство непријатна миризба од ресторани во нивната зграда?

 Одговара Николче Бабовски од Агенцијата за храна и ветеринарство...

kade da se obratime za problemi so cevka od parno greenje intro

Каде да се обратиме за проблеми со цевка од парно греење?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

sto da prezemam vo slucaj koga pokrivot protekuva a kukniot sovet ne prezema nisto intro

Што да преземам во случај кога покривот протекува, а куќниот совет не презема ништо?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

kade da se obratime koga kafule zagraduva pesacka pateka okolu objekt intro

Каде да се обратиме кога кафуле заградува пешачка патека околу објект?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

dali sopstvenici na garazi koi ne ziveat vo zgradata treba da plakaat za odrzuvanje na zgradata intro

Дали сопственици на гаражи кои не живеат во зградата треба да плаќаат за одржување на зградата?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

Тагови

30 март 2023

Дали лифтовите во зградите се сметаат за заеднички простории и дали е дозволено поставување на камери во нив?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

30 март 2023

Дали сите сопственици на станови се должни да платат за санирање на фасадата на зградата?

 Што со тие што нема да сакаат да платат? Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

30 март 2023

Дали станарите имаат право на увид во имотните листови за заедничките простории и во броилата за струја и вода?

 Одговара Зоран Павловски од Регулаторната комисија за домување...

27 декември 2022

Што да направам ако куќниот совет не презема ништо за да се поправи кровот?

 Покривот на зградата со години е оштетен и тече вода во становите на последниот кат. Нема поддршка од куќниот совет за решавање на проблемот. Што понатаму и како да се реши проблемот?   Одговора Сеад Личина од Регулаторната комисија за домување...

27 декември 2022

Дали во зграда во која станарите уште немаат имотни листови може да се донесе одлука на куќен совет за избор на управител?

 Одговора Сеад Личина од Регулаторната комисија за домување...

27 декември 2022

Живеам во зграда со шест влезови по осум станови. Сите влезови функционираат освен мојот. Не постои ни управител, ни заедница на станари. Што треба да направиме?

 Одговора Сеад Личина од Регулаторната комисија за домување...