fbpx

Локални проблеми и прашања

Која е постапката за болно лице да може да гласа од дома?

Гласачите кои се болни или немоќни може своето избирачко право да го остварат во своите домови, доколку претходно за тоа достават известување на општинската изборна комисија во општината каде што живеат...

koja e postapkata za bolno lice da moze da glasa od doma

Која е постапката за болно лице да може да гласа од дома?

Гласачите кои се болни или немоќни може своето избирачко право да го остварат во своите домови, доколку претходно за тоа достават известување на општинската изборна комисија во општината каде што живеат...

kade treba da prijavam dokolku ne mozam fizicki da dojdam do glasackoto mesto featured

Каде треба да пријавам доколку не можам физички да дојдам до гласачкото место?

Доколку физички не можете да дојдете до гласачкото место можни се две ситуации: ако е лице кое е болно или немоќно и од таа причина сакате да гласате во својот дом на денот пред изборите треба да доставите известување до општинската изборна комисија од вашата општина на живеење...

dali ke moze da glasam ako imam licna karta so staroto ima na drzavata featured

Дали ќе може да гласам ако имам лична карта со старото има на државата?

На престојните претседателски и парламентарни избори 2024 година ќе може да гласате со важечки документ за лична идентификација...

Каде да реагирам доколку ме нема на избирачкиот список?

Каде да реагирам доколку ме нема на избирачкиот список?

Увид во избирачкиот список најдоцна може да извршите до 18 март и тоа во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија според вашето место на живеење или електронски на веб страницата www.sec.mk или директно на www.izbirackispisok.gov...

Како може да проверам дали ме има на избирачкиот список?

Како може да проверам дали ме има на избирачкиот список?

Увид во избирачкиот список најдоцна може да извршите до 18 март и тоа во подрачните одделенија и канцеларии на Државната изборна комисија според вашето место на живеење или електронски на веб страницата www.sec.mk или директно на www.izbirackispisok.gov...

dali mora da imam megunarodno priznat sertifikat za poznavanje stranski jazik za da konkuriram za rabota vo drzavna institucija featued

Дали мора да имам меѓународно признат сертификат за познавање странски јазик за да конкурирам за работа во државна институција?

...

kolku vreme vazi polozeniot ispit za javen sluzbenik featured

Колку време важи положениот испит за јавен службеник?

Согласно член 41, став 6 од Законот за административни службеници, резултатот односно бројот на бодови од испитот за административен службеник на кандидатот му е достапен на компјутерот на којшто го полагал и тоа веднаш по неговото завршување...

Тагови

28 ноември 2023

Дали можам да се пријавам истовремено на два различни огласи во две државни институции?

Согласно член 30 од Законот за административни службеници, постапката за вработување е транспарентна, фер и конкурентна постапка на селекција каде се избира најдобриот кандидат за работното место и истиот заснова работен однос со работодавачот...

28 ноември 2023

Каде можат да се пожалат граѓаните за неажурност на државен службеник?

Согласно член 77, став 1 од Законот за административни службеници, секој административен службеник, како и друго лице, имаат право да поднесат иницијатива за покренување дисциплинска постапка против административен службеник...

09 ноември 2023

Зошто е важно редовно да се вакцинираат домашните миленици?

Сите знаеме дека домашните миленици подлежат на редовна вакцинација...

09 ноември 2023

Дали е потребна подобра кампања за вдомување улични кучиња?

Многу држави во светот воведуваат различни мерки сѐ со цел да го поттикнат граѓанството да вдомува домашни миленици од прифатилишта, во однос на тоа да се купуваат расни педигрирани кучиња...

09 ноември 2023

Дали сите домашни миленици треба да се чипирани?

Како што е познато во нашата држава, со законското решение за идентификација и регистрација на домашните миленици се воведе обврска на сите сопственици на домашни миленици да ги идентификуваат и регистрираат во централната база на податоци на информативниот ветеринарен систем...

09 ноември 2023

Дали е подобро локалните самоуправи да платат за стерилизација на кучињата скитници отколку да плаќаат оштета за каснување на граѓаните?

Финансиските последици коишто локалните самоуправи ги сносат заради каснувањата на луѓе од кучиња скитници гледаме дека се огромни и стануваат сѐ поголеми и поголеми...