fbpx

Локални проблеми и прашања

Дали сите домашни миленици треба да се чипирани?

Како што е познато во нашата држава, со законското решение за идентификација и регистрација на домашните миленици се воведе обврска на сите сопственици на домашни миленици да ги идентификуваат и регистрираат во централната база на податоци на информативниот ветеринарен систем...

dali site domasni milenici treba da se cipirani featured

Дали сите домашни миленици треба да се чипирани?

Како што е познато во нашата држава, со законското решение за идентификација и регистрација на домашните миленици се воведе обврска на сите сопственици на домашни миленици да ги идентификуваат и регистрираат во централната база на податоци на информативниот ветеринарен систем...

dali e podobro lokalnite samoupravi da platat za sterilizacija na kucinjata skitnici otkolku da plakaat osteta za kasnuvanje na graganite featured

Дали е подобро локалните самоуправи да платат за стерилизација на кучињата скитници отколку да плаќаат оштета за каснување на граѓаните?

Финансиските последици коишто локалните самоуправи ги сносат заради каснувањата на луѓе од кучиња скитници гледаме дека се огромни и стануваат сѐ поголеми и поголеми...

kolku cini sterilizacijata na domansi milenici featured

Колку чини стерилизацијата на домашни миленици?

Цената на стерилизацијата на домашните миленици односно кастрацијата и стерилизацијата е одредена со минималниот ценовник којшто Ветеринарната комора на Македонија го донесе пред неколку години...

dali sopstvenicite imaat obvrska da gi steriliziraat svoite milenici featured

Дали сопствениците имаат обврска да ги стерилизираат своите миленици?

Според постоечкото законско решение сопствениците немаат обврска да ги стерилизираат своите миленици и тоа останува на желбата на сопствениците...

koja institucija dava i odzema korisnicko pravo na zemjiste featured

Која институција дава и одзема корисничко право на земјиште?

На четири семејства ни е одземено корисничкото право на земјиштето под објектот во кој живееме. Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

prijavuvanj buchava featured

Каде може да се пријави бучава?

Одговараат од Град Скопје...

kazni za narushuvanje featured

Колку изнесуваат казните за нарушување на мирот со бучава?

Одговараат од Град Скопје...

Тагови

04 јули 2023 0

Кој е најголемиот проблем за наплата на данок на имот?

Одговара Душица Перишиќ од Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС)...

04 јули 2023 0

Колку се важни даноците?

Одговара Душица Перишиќ од Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС)...

04 јули 2023 0

Како се финансираат единиците на локалната самоуправа?

Одговара Душица Перишиќ од Заедницата на единиците на локална самоуправа (ЗЕЛС)...