fbpx

Здравство

Каде може да пријавам матичен гинеколог кој наплаќа ехо и брисеви?

Матичен гинеколог не смее да наплаќа ништо од пациентите на коишто тој им е избран како матичен гинеколог...

kade moze da prijavam maticen ginekolog koj naplaka eho i brisevi featured

Каде може да пријавам матичен гинеколог кој наплаќа ехо и брисеви?

Матичен гинеколог не смее да наплаќа ништо од пациентите на коишто тој им е избран како матичен гинеколог...

dali po kardioloska intervencija pacientot moze da si prodolzi so normalni aktivnosti featured

Дали по кардиолошка интервенција пациентот може да си продолжи со нормални активности?

Тоа зависи од моментот дали е навреме интервенирано. Ако е интервенирано навреме и ако нема оштетување на срцето или на крвните садови коешто е трајно, тогаш квалитетот на животот може да биде и подобар...

koi se prvite znaci na vloseno kardiovaskularno zdravje featured

Кои се првите знаци на влошено кардиоваскуларно здравје?

Постои една заблуда дека најголема можна штета во менопаузата кај жените е карциномот на дојката...

dali vo menopauzata pogolem e rizikot od kardiovaskularni zaboluvanja featured

Дали во менопаузата поголем е ризикот од кардиоваскуларни заболувања?

Постои една заблуда дека најголема можна штета во менопаузата кај жените е карциномот на дојката...

koga treba da se zapocne so redovni kardioloski pregledi featured

Кога треба да се започне со редовни кардиолошки прегледи?

Во повеќето земји, од дваесеттата година веќе се препорачуваат некои рутински проверки на кардиоваскуларниот систем, контрола на притисокот, срцевата фреквенција, правилноста на работата на срцето...

dali pacienti so psihijatriski dijagnozi moze da bidat smesteni vo specijaliziranata bolnica za gerijatriska i palijativna medicina 13 noemvri featured

Дали пациенти со психијатриски дијагнози може да бидат сместени во Специјализираната болница за геријатриска и палијативна медицина „13 Ноември“?

Приемот за пациенти во нашата установа практично тријажата се прави во специјалистичко-консултативните кабинети каде што пациентите се упатуваат од страна на нивните матични лекари или од друго ниво на здравствена установа...

dali graganin moze direktno vo drzavniot sanitaren i zdravstven inspektorat da prijavi truenje od hrana featured

Дали граѓанин може директно во Државниот санитарен и здравствен инспекторат да пријави труење од храна?

Граѓанин не може лично да пријави труење со храна во Државниот санитарен и здравствен инспекторат. Постапката оди исклучиво преку здравствените установи...

Тагови

22 декември 2023

Како е регулирано плаќањето во Специјализираната болница за геријатриска и палијативна медицина „13 Ноември“?

Ние сме јавна здравствена установа и сме под ингеренции на Министерството за здравство. Согласно тоа ние сме финансирани согласно ФЗОМ...

22 декември 2023

Кој може да добие нега во Специјализираната болница за геријатриска и палијативна медицина „13 Ноември“?

Во нашата здравствена установа која што е специјализирана и единствена од таков вид во државата во стационарниот дел услуги може да добијат геријатриски-палијативни пациенти...

22 декември 2023

Дали може Лекарската комора да издаде лиценца за работа на специјалист за кој нема дејност во јавната здравствена установа каде што работи?

Ние не можеме да ги условуваме докторите коишто се по општа медицина околу тоа каква специјализација ќе земат – дали е тоа државна или приватна. Државната специјализација се подразбира дека ја дава здравствената установа и истата ја плаќа...

22 декември 2023

Дали вработен во јавна здравствена установа може да работи истовремено и во приватна здравствена установа?

Секое лице коешто е вработено независно дали е доктор, медицинска сестра или техничар има право да работи во друга приватна здравствена установа, доколку неговата матична установа склучи меѓусебен договор со ПЗУ...

22 декември 2023

Колку цигарите влијаат за појава на хронична белодробна опструктивна болест?

Една од најглавните причини, покрај загадувањето се изложеноста на чад од тутун и тоа не само активното пушење, кое сигурно е едно од најголемите фактори туку и пасивното пушење коишто за жал ние во Македонија сме во континуирано изложени во сите затворени простории...