fbpx

Здравство

Колку цигарите влијаат за појава на хронична белодробна опструктивна болест?

Една од најглавните причини, покрај загадувањето се изложеноста на чад од тутун и тоа не само активното пушење, кое сигурно е едно од најголемите фактори туку и пасивното пушење коишто за жал ние во Македонија сме во континуирано изложени во сите затворени простории...

kolku cigarite vlijaat za pojava na hronicna belodrobna opstruktivna bolest featured

Колку цигарите влијаат за појава на хронична белодробна опструктивна болест?

Една од најглавните причини, покрај загадувањето се изложеноста на чад од тутун и тоа не само активното пушење, кое сигурно е едно од најголемите фактори туку и пасивното пушење коишто за жал ние во Македонија сме во континуирано изложени во сите затворени простории...

dali pacientite so hronicno belodrobno zaboluvanje treba da se vakciniraat protiv sezonski grip featured

Дали пациентите со хронично белодробно заболување треба да се вакцинираат против сезонски грип?

Сите водичи за хронично опструктивна болест и тоа е генерален став на целата интернационална професионална јавност дека сите болни со хронични болести меѓу кои и хронична опструктивна болест треба да се вакцинираат секоја година против сезонски грип...

kako da se zastitat licata koi boleduvaat od belodrobni zaboluvanja vo zimskiot period koga zagaduvanjeto e pogolemo featured

Како да се заштитат лицата кои боледуваат од белодробни заболувања во зимскиот период кога загадувањето е поголемо?

Најдобра заштита е да не бидеме изложени на ова загадување односно да се намали изложеноста на тие штетни пареи, да се намали загадувањето...

kolku aerozagaduvanjeto vlijae za pojava na hronicni belodrobni zaboluvanja featured

Колку аерозагадувањето влијае за појава на хронични белодробни заболувања?

Еден од клучните фактори за појава на хронично опструктивна белодробна болест е вдишувањето на штетни агенси, односно аерозагадувањето без разлика дали тоа се однесува на загадувањето на средината на околината или внатрешно загадување во простории...

koja e najcestata pricina za hronicno opstruktivna belodrobna bolest featured

Која е најчестата причина за хронично опструктивна белодробна болест?

Хроничнo опструктивна белодробна болест практично претставува болест која што е предизвикана од хронично долготрајна изложеност на штетни нокси, односно вдишување на штетни пареи и штетни состојки во воздухот којшто го вдишуваме...

kako moze da postapat osigurenicite dokolku nema odreden lek vo aptekite koj im e neophoden featured

Како може да постапат осигурениците доколку нема одреден лек во аптеките кој им е неопходен?

Постојат повеќе решенија коишто може да се применат во насока на тоа осигурениците да ги добијат потребните лекови во најбрз можен рок...

sto e razlikata pomegu participacija i doplata za lekovite sto se podignuvaat vo aptekite na tovar na fondot za zdravstveno osiguruvanje featured

Што е разликата помеѓу партиципација и доплата за лековите што се подигнуваат во аптеките на товар на Фондот за здравствено осигурување?

Партиципацијата е задолжителна согласно закон и ја плаќаат осигурениците коишто подигнуваат лекови на рецепт на товар на Фондот за здравствено осигурување, во аптеките со коишто Фондот има склучено договор...

Тагови

26 јули 2023

Сè што треба да знаете за здравствените услуги за жртвите на родово-базирано насилство

Какви здравствени услуги добиваат жртвите на родово-базирано и семејно насилство? Дали услугите за жртвите се бесплатни...

04 јули 2023

Какви видови лекување на меланом на кожа има?

Одговара д-р Ивана Дохчева – Карајованов, Специјалист дерматолог...

04 јули 2023

Дали во Македонија се прави скрининг за меланом?

Одговара д-р Ивана Дохчева – Карајованов, Специјалист дерматолог...