fbpx

На ачик

Македонскиот „Вотергејт“ 10 години подоцна: Суден, непресуден, заборавен

Денес, 10 години подоцна од првите вести за прислушувањето, правиме рекапитулар на оваа најголема афера на грубо прекршување на основните човекови слободи која заврши како и што почна: магловито, со политичка конотација и без поднесување на кривична одговорност...

makedonski votergejt 10 godini podocna featured

Македонскиот „Вотергејт“ 10 години подоцна: Суден, непресуден, заборавен

Денес, 10 години подоцна од првите вести за прислушувањето, правиме рекапитулар на оваа најголема афера на грубо прекршување на основните човекови слободи која заврши како и што почна: магловито, со политичка конотација и без поднесување на кривична одговорност...

konfiskacija na imot

Делата застарени, конфискацијата можна, обвинителите спијат

За сите оние за кои беа запрени постапките поради застареност која настапи по измените на Кривичниот законик, може да се спроведе постапка за конфискација таму каде што има основа и да им се одземе имотот стекнат со кривичните дела за кои беа гонети...

reguliranjeto na vestackata inteligencija vo makedonija e kako izmesana slozuvalka featured

Регулирањето на вештачката интелигенција во Македонија е како измешана сложувалка

Вештачката интелигенција е најчеста тема за која се зборува секаде, па и во Западниот Балкан...

osnovanata kritika ili dokazano obvinuvanje ne e steten narativ featured

Основаната критика или докажано обвинување не е штетен наратив

Речиси еден месец живеевме во двојна изборна кампања...

sudskite vestaci ne sakaat da se del od komorata skroena pred izbori po merka na ministerot za pravda featured

Судските вештаци не сакаат да се дел од Комората скроена пред избори по мерка на министерот за правда

Непосредно пред почетокот на изборната кампања за парламентарните избори, Министерството за правда ја формира Комората на вештаци...

sto ni serviraa politicarite vo kampanjata bajati idei i apsolutna negriza za makedonskiot jazik featured

Што нѝ сервираа политичарите во кампањата: Бајати идеи и апсолутна негрижа за македонскиот јазик

Партиите и кандидатите имаат програми, во нив нудат решенија за конкретни проблеми, но тие се губат во морето од навреди и подбуцнувања. Пораките имаат своја смисла, но се забележува сериозен дефицит од свежи идеи и пораки, а уште помалку визија или реален план за работа...

Таблоидното известување за трагедии ги покоси сите новинарски стандарди

Таблоидното известување за трагедии ги покоси сите новинарски стандарди

Случајот со изчезнувањето и смртта на двегодишната Данка од Србија е последен во серијата кој предизвика огромно внимание кај медиумите, особено порталите, па практично во минута се следеа случувањата и се пласираа вести, чиј извор беа пред сè српските таблоиди...

Тагови

Младите не ги интересира политиката

Младите не се заинтересирани за политиката, ниту за учество во гласачкиот процес. Ова го покажува истражувањето за состојбата на демократијата ширум светот, спроведено од ценети универзитети, истражувачки центри и меѓународни организации...

На неполн месец пред изборите Министерството за правда без оглас набрзина формира комора на вештаци

Вештаците ве земјава по една деценија ќе добијат Комора која треба да биде здружение преку кое овие професионалци ќе се борат за своите права, интереси и заштита на фелата...

За жените постои многу повисок стандард на „морал“ и „етички стандарди“ за бавење со политика

Кај жените, споредено со мажите, постои три пати поголема веројатност да бидат жртви на насилство како резултат на нивното активно учество во политиката...

Ниту има пари, ниту институциите се подготвени за да се спроведе Законот за употреба на македонскиот јазик

Повеќедецениската негрижа за македонскиот јазик влијаеше да се ограничи неговата употреба дома и во странство, да се намали интересот за изучување, а јазикот да се користи со многу импровизации и грешки...

Општина Карпош ќе ја плати цената за незаконското градење кај Воена болница

Ниту протестите на граѓаните, ниту бурните реакции на екологистите не допираат до ушите на инвеститорот Фатмир Етеми, до градоначалникот на Карпош Стефчо Јакимовски и неколку министерства и државни институции кога станува збор за огромното бетонско здание кое никнува во скопската населба Карпош 3...

Стратешки инвестиции за стратешка штета на Македонија

Владата предводена од премиерот Димитар Ковачевски во последните триесетина дена пред да биде распуштена донела одлуки за склучување неколку договори за продажба на државно земјиште за изградба на соларни електрани...