На ачик

Само случајна анализа може да открие небезбеден производ кај нас

За петнаесет дена Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) два пати го вклучи алармот за тревога. Првиот пат, на 7 ноември за босанското млеко „Милкано“ кое содржеше поголема доза на токсинот афлатоксин од пропишаната...

Само случајна анализа може да открие небезбеден производ кај нас

За петнаесет дена Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) два пати го вклучи алармот за тревога. Првиот пат, на 7 ноември за босанското млеко „Милкано“ кое содржеше поголема доза на токсинот афлатоксин од пропишаната...

Судот во Лерин доби приговори за регистрацијата на Центарот за македонски јазик, ќе одлучува на 19 јануари и 2 февруари

Регистрацијата на невладината организација Центар за македонски јазик ги разбранува духовите во Грција. Како што дознава „Само прашај“, до судот во Лерин веќе се пристигнати два официјални приговори, но процените на партијата на Македонците „Виножито“ се дека ќе следат уште такви поплаки...

Една третина од новите станови се непродадени, но важно се гради

И светот да запре, мешалката за бетон никогаш нема да престане да врти. Гледано низ призмата на инвеститорите секој слободен простор, особено во главниот град, е маркичка за градење во најава...

Езерото Треска остана мочуриште поради нерасчистени имотни односи

Само звукот на ѕвончето на стадото од кози се слуша на некогаш познатото туристичко место, езерото Треска. Руинирани објекти, исушено езеро претворено во мочуриште...пустош на сите страни... Иако во ваква состојба, сепак затекнавме граѓани. Велат дека доаѓаат тука само на прошетка. Неколкумина и се сончаа покрај езерото...

Пасивноста на институциите од „Технометал Вардар“ создаде депонија среде Скопје

Пожарот што неодамна беше подметнат во зградата на поранешен „Технометал Вардар“ во центарот на Скопје за многумина беше изненадување, но, за жителите во околните згради тој е само круна на агонијата која трае најмалку една година – кражби на се што имаше оваа зграда, од покривот, дрвенаријата внатре, до прозорците...

Стави фотоволтаик и легализирај ја дивоградбата

Владата ги предложи, Собранието ги донесе по скратена постапка, а Претседателот го потпиша указот за стапување на сила на измените на Законот за градење...

Запалена зградата на поранешен „Технометал“

Речиси една година жителите пријавуваат во полиција, во Општина Центар, Град Скопје, Инспекторатот за животна средина и кај сопствениците дека групи луѓе се во зградата, го корнат лимениот покрив, потоа преостанатата дрвенарија во зградата, вратите и прозорците...

Тагови

Ерата на пластични кеси не ја напуштаме

Забраната за употребата на пластичните кеси остана само како формална законска обврска, додека во пракса тие речиси и да не исчезнаа. Во големите маркети, на касите каде што беа бесплатни веќе ги нема, но затоа и натаму се присутни во одделите каде се продаваат зеленчук, овошје и месо...

Купуваат генератори зашто не веруваат дека ќе има струја

Повеќе од една просечна плата се троши за да се обезбедат генератори кои би се користеле како алтернативно решение за време на рестрикции со струја. Неколку литри бензин ќе обезбедат енергија за основните апарати во домаќинството, велат граѓаните кои веќе набавиле генератори...

Фотоволтаици – чекор напред, три назад

Од Владата уште кон крајот на август кажаа дека домаќинствата и помалите фирми ќе можат веднаш да поставуваат фотоволтаци на покривите, полесно и побрзо, но во праксата не е така...

Училишните згради остануваат ламји на државниот буџет

Цехот на децениската негрижа за училиштата се плаќа и со сметките за струја и топлина. Државниот буџет ќе помага во дупка сè додека не се направат пристојни услови за учење и не се сменат фасади и прозорци за училишните згради да бидат енергетски ефикасни, сметаат експертите...

Мрак им се заканува на училиштата

Општините наместо да го подобрат квалитетот на животот на граѓаните со капитални инвестиции, средствата ги алоцираат за да платат сметки, но и тоа не е доволно...

Луна парк – таен план за скапа забава

Трета мајка за скопскиот Луна парк. 26 реквизити на постоечкиот простор се ново ветување дека следната есен ќе бидат забава за најмладите скопјани...