fbpx

На ачик

Сложеното име на МПЦ-ОА е една од најпаметните стратешки одлуки на нашата црква

Во мај 2022 година Српската православна црква ја призна афтокефалноста на Македонската православна црква- Охридска архиепископија. Ова, не само што значеше крај на неколкудецениска борба за самостојна црква, но и остварување на вековниот сон на многу генерации Македонци...

slozenoto ime na mpc oa e edna od najpametnite strateski odluki na nasata crkva featured

Сложеното име на МПЦ-ОА е една од најпаметните стратешки одлуки на нашата црква

Во мај 2022 година Српската православна црква ја призна афтокефалноста на Македонската православна црква- Охридска архиепископија. Ова, не само што значеше крај на неколкудецениска борба за самостојна црква, но и остварување на вековниот сон на многу генерации Македонци...

za starata skopska carsija nadlezni se samo onie koi urivaat i gradat na divo featured

За Старата скопска чаршија надлежни се само оние кои уриваат и градат на диво

Седум институции со месеци се обидуваат да решат два големи случаи на незаконско уривање и незаконско градење во Старата скопска чаршија, која е заштитена со закон како културно наследство...

se urivaat rekordi vo javni nabavki bez oglasi featured

Се уриваат рекорди во јавни набавки без огласи

Во периодот јануари-ноември 2022 година вредноста на нетранспарентни јавни набавки реализирани во постапки со преговарање без објавување оглас изнесувала 65 милиони евра...

ako makedonija vleze vo eu sledniot den makedoncite ke gi frlat bugarskite pasosi featured

Ако Македонија влезе во ЕУ, следниот ден Македонците ќе ги фрлат бугарските пасоши

Oтворањето на двата клуба за промовирање на бугарските културни вредности во Македонија со имиња на контроверзни историски личности отвори сериозни политички, историски, но и безбедносни дилеми во нашето општество...

vo srednite uchilishta nedostasuvaat 457 uchebnici featured

Во средните стручни училишта недостасуваат 457 учебници – лани не се пријавил ниту еден автор

Застарен и нефункционален Закон за учебници, неповолни авторски договори, куси рокови, заплеткани, гломазни административни процедури, ниски хонорари, страв од линч... Долга е листата на фактори поради кои професорите и наставниците имаат мал или воопшто немаат интерес да пишуваат учебници за средно стручно образование (ССО)...

megu makedoncite od severot na grcija ne se davame po drzavnost sme grci no po nacionalnost sme makedonci 1

Меѓу Македонците од северот на Грција: Не се даваме, по државност сме Грци, но по националност сме Македонци

Грчките бунтовност и темперамент може да се каже дека се вгнездиле кај Македонците од тој крај, во позитивна смисла. Сакис Ромас од Овчарани вели да бидеш Македонец во Грција е исто како да бидеш човек во некоја држава и да бараш правдини. Со еден збор, тешко е, ни рече тој...

drzavata e zarobena vo partizirana javna administracija i korupcija featured

Државата е „заробена“ во партизирана јавна администрација и корупција

Европската комисија со години наназад внимателно ги следи состојбите во јавната администрација и борбата против корупцијата, две теми во делот на извештаите за напредокот наречен „фундаменти“ кои се од клучна важност за приближување на Република Северна Македонија кон Унијата...

Тагови

Секоја година на Дрисла „гние“ струја за 20.000 домаќинства

Високите сметки за електрична енергија удираат по македонските фирми. Домашните компании полека ја губат конкурентноста на странските пазари, а се намалува и тука, во Македонија...

Побрзо ќе ја отслужат казната отколку да дочекаат диплома за основно образование

Штитениците во Воспитно-поправниот дом - Тетово неспоредно пред Нова година „за подарок“ добија можност за посетување настава по основно образование, што иако е уставно загарантирано право, тие сепак не го остваруваат во целост, бидејќи образовниот процес во домот постојано е во прекин...

Бајрамовска Мустафа: Образование на штитениците во ВПД-Тетово нема важност како формалното

Штитениците во Воспитно-поправниот дом Тетово по речиси двомесечниот прекин во образовниот процес, од 13 декември повторно имаат образование...

Враќање на владините кампањи во приватните медиуми: Алиби за борба со дезинформациите

Законските измени за враќање на платените реклами во приватните медиуми се блокирани во Собранието, но тоа не ја премислува Владата од намерата да ги спроведе...

Само случајна анализа може да открие небезбеден производ кај нас

За петнаесет дена Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) два пати го вклучи алармот за тревога. Првиот пат, на 7 ноември за босанското млеко „Милкано“ кое содржеше поголема доза на токсинот афлатоксин од пропишаната...

Судот во Лерин доби приговори за регистрацијата на Центарот за македонски јазик, ќе одлучува на 19 јануари и 2 февруари

Регистрацијата на невладината организација Центар за македонски јазик ги разбранува духовите во Грција. Како што дознава „Само прашај“, до судот во Лерин веќе се пристигнати два официјални приговори, но процените на партијата на Македонците „Виножито“ се дека ќе следат уште такви поплаки...