Живеjачка

Нѝ треба освестување за бариерите кон децата со посебни потреби

Детството е период на учење и обликување на најмалите коишто треба да пораснат во достојни членови на општеството. Но, практиката покажува дека за некои деца овој процес е отежнат бидејќи нема соодветни услови за нивниот развој...

Нѝ треба освестување за бариерите кон децата со посебни потреби

Детството е период на учење и обликување на најмалите коишто треба да пораснат во достојни членови на општеството. Но, практиката покажува дека за некои деца овој процес е отежнат бидејќи нема соодветни услови за нивниот развој...

Живеат во исчекување на вест за најблиските

Јалдас Ибрахими го нема видено синот од 19 март 2010 година. Тој кобен петок, Митат се вратил од училиште, ја зел топката и излегол да си игра со другарчињата. Оттогаш му се губи трагата. Нејзиното семејство живее во надеж дека нивното чедо некогаш може ќе им тропне на вратата...

Внимателно со децата за војната во Украина

Стравот, несигурноста и вознемиреноста од војната во Украина која дојде веднаш по стресните години донесени од пандемијата и која се пренесува преку медиумите и социјалните мрежи, несомнено ги загрижува децата...

Насилни „дисциплински мерки“ сè уште присутни во македонските градинки

Со крвава рана на темето на главата, скопјанката Зорица Блажеска сѝ го земала детето од градинка на 1 септември минатата година. Од градинката и се јавиле на пладне да ѝ кажат дека нејзиното дете е изгребано од играчка-коцка, но дека е добро и дека не треба да го зема порано...

Преживуваат од нашиот отпад

Таму каде што државата гледа проблем, неформалните собирачи гледаат егзистенција. Не е мал бројот на граѓани кои од ѓубрето вадат леб. Законот ги демне креаторите на ѓубришта, а институциите се надеваат дека изградбата на санитарни депонии ќе го реши проблемот...

Две години без игра со синот

Единствено што сакам е да му овозможам на синот да почувствува родителска љубов, вели кавадарчанецот Бранко Брковиќ којшто тврди дека речиси две години не може да оствари средба со неговото дете. Тој и неговата сопруга се разведени, но му се оневозможува законското право да биде во контакт со синот...

Емилија со ново срце ќе прослави Нова година

Емилија Христовска Костовска сè уште го проверува отчукувањето на срцето коешто со трансплантација го доби пред половина година. Таа планира да се јави на семејството на донорот. Се надева дека ќе сакаат да се сретнат...

Тагови

Вода полна со фекалии се излева во атарот на село Стојаково

Вода полна со фекалии од канализацискиот систем во селото Стојаково непрочистена се излева во ливадите во атарот на селото. Освен неподносливата смрдеа, проблематично е што тука се напасува стока и во близина се одгледуваат земјоделски култури...

Модерниот Марко Цепенков игнориран од државата

Македонското народно творештво е богато со песни и приказни за секакви случки од животот за што сведочат снимките направени од струмичанецот Иван Котев кој над 50 активно се занимава со собирање на фолклорни материјали...

20 години Рамковен, 20 години раселени од дома

20 години по потпишувањето на Рамковниот договор, Радуша си го врати мирот но не и жителите. Потписниците на договорот се обврзаа дека за еден месец ќе им помогнат на 76.000-те раселени лица да се вратат дома, но и по две децении за 600-тини лица ова ветување не е исполнето...

Македонија станува земја на села-духови

Голем број македонски села се без асфалтирани патишта, струја, вода и канализација, а за школување или за здравствени услуги жителите треба да патуваат и по неколку десетици километри. Тоа се главните причини поради кои граѓаните ги напуштаат родните живеалишта што придонесува до зголемување на бројот на села без жители...

Маските се пречка во светот на глувите и наглувите

Повеќе од 6.000 лица со оштетен слух и говор живеат отежнат живот бидејќи заштитните маски дополнително им ја отежнаа комуникацијата. Едноставно не можат да читаат од усни. Својата порака ја испраќаат преку преку приказната за дизајнерот и професор по моден дизајн, Љубиша Савески...

Преку Фејсбук собира цигли и цемент за да им прави куќи на оние на кои им требаат

Александар Георгиевски е 35 годишно момче од Штип кое досега направи нов дом на десетина семејства. Самоиницијативно преку Фејсбук бара цигли, цемент и песок. За работна рака кај него се пријавуваат граѓаните кои сакаат да се приклучат кон неговиот хуманитарен поход...