Живеjачка

Преживуваат од нашиот отпад

Таму каде што државата гледа проблем, неформалните собирачи гледаат егзистенција. Не е мал бројот на граѓани кои од ѓубрето вадат леб. Законот ги демне креаторите на ѓубришта, а институциите се надеваат дека изградбата на санитарни депонии ќе го реши проблемот...

Преживуваат од нашиот отпад

Таму каде што државата гледа проблем, неформалните собирачи гледаат егзистенција. Не е мал бројот на граѓани кои од ѓубрето вадат леб. Законот ги демне креаторите на ѓубришта, а институциите се надеваат дека изградбата на санитарни депонии ќе го реши проблемот...

Две години без игра со синот

Единствено што сакам е да му овозможам на синот да почувствува родителска љубов, вели кавадарчанецот Бранко Брковиќ којшто тврди дека речиси две години не може да оствари средба со неговото дете. Тој и неговата сопруга се разведени, но му се оневозможува законското право да биде во контакт со синот...

Емилија со ново срце ќе прослави Нова година

Емилија Христовска Костовска сè уште го проверува отчукувањето на срцето коешто со трансплантација го доби пред половина година. Таа планира да се јави на семејството на донорот. Се надева дека ќе сакаат да се сретнат...

Вода полна со фекалии се излева во атарот на село Стојаково

Вода полна со фекалии од канализацискиот систем во селото Стојаково непрочистена се излева во ливадите во атарот на селото. Освен неподносливата смрдеа, проблематично е што тука се напасува стока и во близина се одгледуваат земјоделски култури...

Модерниот Марко Цепенков игнориран од државата

Македонското народно творештво е богато со песни и приказни за секакви случки од животот за што сведочат снимките направени од струмичанецот Иван Котев кој над 50 активно се занимава со собирање на фолклорни материјали...

20 години Рамковен, 20 години раселени од дома

20 години по потпишувањето на Рамковниот договор, Радуша си го врати мирот но не и жителите. Потписниците на договорот се обврзаа дека за еден месец ќе им помогнат на 76.000-те раселени лица да се вратат дома, но и по две децении за 600-тини лица ова ветување не е исполнето...

Македонија станува земја на села-духови

Голем број македонски села се без асфалтирани патишта, струја, вода и канализација, а за школување или за здравствени услуги жителите треба да патуваат и по неколку десетици километри. Тоа се главните причини поради кои граѓаните ги напуштаат родните живеалишта што придонесува до зголемување на бројот на села без жители...

Тагови

Маските се пречка во светот на глувите и наглувите

Повеќе од 6.000 лица со оштетен слух и говор живеат отежнат живот бидејќи заштитните маски дополнително им ја отежнаа комуникацијата. Едноставно не можат да читаат од усни. Својата порака ја испраќаат преку преку приказната за дизајнерот и професор по моден дизајн, Љубиша Савески...

Преку Фејсбук собира цигли и цемент за да им прави куќи на оние на кои им требаат

Александар Георгиевски е 35 годишно момче од Штип кое досега направи нов дом на десетина семејства. Самоиницијативно преку Фејсбук бара цигли, цемент и песок. За работна рака кај него се пријавуваат граѓаните кои сакаат да се приклучат кон неговиот хуманитарен поход...

Учениците од Визбегово уште го чекаат предизборно ветеното училиште во Бутел

Визбегово нема училиште, па 500 деца од оваа населба се школуваат во соседната општина Шуто Оризари. Децата секојдневно пеш одат по неколку километри бидејќи немаат ни организиран превоз од Општина Бутел во којашто и ѝ припаѓаат. Изградбата на училиште е редовно ветување на сите локални избори од сите партии...

Скапуваат во исчекување да им се врати детскиот џагор

Оставени да се распаѓаат се осум детски одморалишта на прекрасни локации во Македонија каде што некогаш редовни посетители биле децата од повеќе градови. Владата нема конкретна идеја или план како да го врати животот во овие објекти. Додека се вбројат меѓу приоритетите, тие стануваат руини...

Тетово со години остана без библиотека и театар

Изминува и вториот мандат на градоначалничката Теута Арифи, а Тетово сè уште е без библиотека и без театар. Центарот за култура на Тетово со години е дел од ветувањата на локалните избори...

Живеат во Македонија, учат во Косово

Децата од селото Барди, Блаце се принудени секојдневно да патуваат до Косово каде што учат основно образование. Попусти се ветувањата на локалната и извршната власт дека во Блаце ќе се изгради училиште...