Живеjачка

Законските аномалии ѝ пресудија на двојазичноста во судството

Две години откако стапи на сила Законот за употреба на јазиците сè уште не се создадени услови за ефикасна примена во судската пракса...

Законските аномалии ѝ пресудија на двојазичноста во судството

Две години откако стапи на сила Законот за употреба на јазиците сè уште не се создадени услови за ефикасна примена во судската пракса...

Умираат чекајќи ја нашата солидарност

Животот им виси на конец на 140 наши сограѓани коишто чекаат трансплантација на органи. Некои од нив можат да го загубат животот во чекање бидејќи во Македонија има недостиг од донори. Главна причина за овој проблем е неразвиена свест кај населението дека со дарување органи може да се спаси нечиј живот...

Македонскиот јазик пред голем пораз

...

Охриѓани го менуваат ликот на скопски Центар

Уставниот суд го „замрзна“ мораториумот во Општина Центар по иницијатива на охриѓаните Александар Илиоски и Игор Влакевски. Со тоа приватниот интерес доби предност пред јавниот интерес...

Граѓаните велат доста за градењето во Центар

Само прашај ги праша граѓаните дали Центар нуди квалитетно урбано живеење. Едногласни се: „не го препознаваме овој простор, не го препознаваме Дебар Маало, нема каде човек да се размине.“ Од општинските власти бараат да престанат градбите...

Витамин Д и Ц за пркос со короната

Нутриционистката Емилија Спасовска советува каква храна ни е потребна за имунитет против корона вирусот, но и каква храна да консумираат КОВИД позитивните пациенти, но и оние кои го прележале вирусот...

Родителите најголеми едукатори за важноста на социјалната дистанца

Професорката на Филозофскиот факултет проф. д-р. Ана Фритзханд објаснува дека децата и младите треба да бидат добро информирани за опасноста од корона вирусот, како и дека родителите треба да бидат пример за правилно однесување и почитување на превентивните мерки...

Тагови

Стигмата – најголемата болка за текстилните работнички

Штип стана ново жариште на корона вирусот, а најизложени на заразата се вработените во конфекциите кои за да преживеат, мора секојдневно да ги извршуваат работните задачи...

Пандемијата го зголеми бројот на бездомници

Пандемијата од корона вирусот КОВИД 19 го зголеми бројот на граѓани кои бараат помош во пунктот за бездомници на „Црвен крст“ во скопски Момин поток, а меѓу нив има нови лица, жртви на семејно насилство...

Расте бројот на студентите од Македонија кои студираат во Бугарија

Пролетта и летото се традиционални месеци за аплицирање на универзитет. Годинешната пандемија создаде голема неизвесност во плановите на кандидатите, особено за оние кои планираат да студираат во странство. Сепак, малкумина од нив се откажуваат од своите намери...

Иринка Бухова: Свадби, крштевки, мекици и слични собири се идеални за ширење на КОВИД 19

ALB „Вирусот е респираторен и се пренесува преку кивање, кашлање, гласно зборување, пеење, смеење“, вели Иринка Сотирова Бухова, директорка на Државниот здравствен и санитарен инспекторат...

Се молат да преживеат ова лето

На многу занаетчиски дуќани во Македонија им се заканува затворање доколку потраат полицискиот час и општата кризна состојба што ја предизвика епидемијата од корона вирусот...

Свирки и тенџериња за малку надеж

Жителите на Тафталиџе од своите балкони уживаа во саботниот концерт на музичките групи „Мјузаик“ и „Фанк Шуи“. Со различни музички инструменти во рака, граѓаните им дадоа гласна поддршка на здравствените работници кои секојдневно се борат со вирусот Ковид 19...