fbpx

Права на потрошувачи

Како граѓаните можат онлајн да извадат извештај од Kредитен регистар и за што служи?

Народната Банка согласно закон води кредитен регистар. Кредитниот регистар претставува една база на податоци во која што банките ги пријавуваат своите кредитни изложености...

kako graganite mozat onlajn da izvadat izvestaj od krediten registar i za sto sluzi featured

Како граѓаните можат онлајн да извадат извештај од Kредитен регистар и за што служи?

Народната Банка согласно закон води кредитен регистар. Кредитниот регистар претставува една база на податоци во која што банките ги пријавуваат своите кредитни изложености...

dali bankata smee da naplati za zatvoranje na smetka ili karticka featured

Дали банката смее да наплати за затворање на сметка или картичка?

Ова е многу важно прашање кое е уредено со Законот за платежни услуги и платни системи при тоа граѓаните треба да знаат дека можат да го раскинат рамковниот договор којшто го склучиле со банката во било кое време и со тоа да затворат платежната сметка и да ја затворат платежната картичка...

kade moze da prijavam maticen ginekolog koj naplaka eho i brisevi featured

Каде може да пријавам матичен гинеколог кој наплаќа ехо и брисеви?

Матичен гинеколог не смее да наплаќа ништо од пациентите на коишто тој им е избран како матичен гинеколог...

na sto da vnimavame koga kupuvame od onlajn prodavnici featured

На што да внимаваме кога купуваме од онлајн продавници?

Како потрошувачи треба да знаеме дека може да купуваме производи онлајн. Меѓутоа точно треба да знаеме каде ги купуваме тие производи...

dali treba da platam za opomeni od strana na banka i javno pretprijatie featured

Дали треба да платам за опомени од страна на банка и јавно претпријатие?

Доколку како потрошувачи добиваме опомени од банките, јавните претпријатија, трговците каде што имаме купено одредени производи на рати затоа дека доцниме со нашата рата, односно дека ни е доспеана нашата рата којашто треба да ја платиме тие може да ни испорачаат опомена...

vo koj rok moze da se promeni proizvod koj ne e koristen featured

Во кој рок може да се промени производ кој не е користен?

Согласно член 10 од Законот за заштита на потрошувачите доколку купиме како потрошувачи одреден производ и не ни одговара по боја, форма, големина...

kade moze potrosuvacite da podnesat potrosuvacki prigovor ako ne se zadovolni od proizvodot ili uslugata featured

Каде може потрошувачите да поднесат потрошувачки приговор ако не се задоволни од производот или услугата?

Согласно Законот за заштита на потрошувачи бидејќи е донесен во Ноември 2022 година, потрошувачите треба да знаат дека кога ќе купуваат одредени производи, користат услуги или користат јавни услуги, а се незадоволни од самиот производ или од квалитетот на услугата имаат право да поднесат потрошувачки приговор...

Тагови

13 јануари 2024

Како граѓаните можат да направат споредба за надоместоците кои ги наплаќаат банките за платежните услуги кои најчесто ги користат?

Граѓаните имаат потреба на лесен и едноставен начин да ги споредат надоместоците коишто банките им ги наплатуваат за платежните услуги...

28 декември 2023

Која е разликата помеѓу распродажба, сезонско намалување и акциска продажба?

Значи како потрошувачи посебно во овој период од годината на новогодишна треска гледаме по продавниците натписи: акциска продажба, акциска продажба кога ќе влеземе внатре дали има или нема, значи дали се намалени цените не сме сосема сигурни...

18 октомври 2023

Како може да се реши проблемот со големиот број улични кучиња во градовите?

И самите знаеме дека и досега во нашата држава постојат законски решенија со кои се овозможува справување со проблемот со кучињата скитници...

18 октомври 2023

Како да пријавиме онлајн закани и измами?

Жртвите на ваков вид на криминал делото имаат можност да го пријават во МВР со лично присуство во полициска станица...

18 октомври 2023

На што најмногу треба да внимаваат граѓаните за да се заштитат онлајн?

Секторот за компјутерски криминал превентивно ги советува граѓаните, за подигнување на јавната свест за постоење на ризици од можни злоупотреби на личните податоци...