fbpx

Права на потрошувачи

Во кој рок може да се промени производ кој не е користен?

Согласно член 10 од Законот за заштита на потрошувачите доколку купиме како потрошувачи одреден производ и не ни одговара по боја, форма, големина...

vo koj rok moze da se promeni proizvod koj ne e koristen featured

Во кој рок може да се промени производ кој не е користен?

Согласно член 10 од Законот за заштита на потрошувачите доколку купиме како потрошувачи одреден производ и не ни одговара по боја, форма, големина...

kade moze potrosuvacite da podnesat potrosuvacki prigovor ako ne se zadovolni od proizvodot ili uslugata featured

Каде може потрошувачите да поднесат потрошувачки приговор ако не се задоволни од производот или услугата?

Согласно Законот за заштита на потрошувачи бидејќи е донесен во Ноември 2022 година, потрошувачите треба да знаат дека кога ќе купуваат одредени производи, користат услуги или користат јавни услуги, а се незадоволни од самиот производ или од квалитетот на услугата имаат право да поднесат потрошувачки приговор...

kako graganite mozat da napravat sporedba za nadomestocite koi gi naplakaat bankite za plateznite uslugi koi najcesto gi koristat featured

Како граѓаните можат да направат споредба за надоместоците кои ги наплаќаат банките за платежните услуги кои најчесто ги користат?

Граѓаните имаат потреба на лесен и едноставен начин да ги споредат надоместоците коишто банките им ги наплатуваат за платежните услуги...

koja e razlikata pomegu rasprodazba sezonsko namaluvanje i akciska prodazba featured

Која е разликата помеѓу распродажба, сезонско намалување и акциска продажба?

Значи како потрошувачи посебно во овој период од годината на новогодишна треска гледаме по продавниците натписи: акциска продажба, акциска продажба кога ќе влеземе внатре дали има или нема, значи дали се намалени цените не сме сосема сигурни...

kako i kade moze pacient da prijavi ako ne e zadovolen od pregledot ili bolnickoto lekuvanje featured

Како и каде може пациент да пријави ако не е задоволен од прегледот или болничкото лекување?

Пациентите и граѓаните може да реагираат во било која ситуација...

kako moze da se resi problemot so golemiot broj ulicni kucinja vo gradovite featured

Како може да се реши проблемот со големиот број улични кучиња во градовите?

И самите знаеме дека и досега во нашата држава постојат законски решенија со кои се овозможува справување со проблемот со кучињата скитници...

kako da prijavime onlajn zakani i izmami featured

Како да пријавиме онлајн закани и измами?

Жртвите на ваков вид на криминал делото имаат можност да го пријават во МВР со лично присуство во полициска станица...

Тагови

18 октомври 2023 0

На што најмногу треба да внимаваат граѓаните за да се заштитат онлајн?

Секторот за компјутерски криминал превентивно ги советува граѓаните, за подигнување на јавната свест за постоење на ризици од можни злоупотреби на личните податоци...

18 октомври 2023 0

Кои се најчестите онлајн измами?

Во изминатиот период Секторот за компјутерски криминал бележи зголемен број на пријави за лажни наградни игри на интернет...

16 октомври 2023 0

Како може да постапат осигурениците доколку нема одреден лек во аптеките кој им е неопходен?

Постојат повеќе решенија коишто може да се применат во насока на тоа осигурениците да ги добијат потребните лекови во најбрз можен рок...

16 октомври 2023 0

Што е разликата помеѓу партиципација и доплата за лековите што се подигнуваат во аптеките на товар на Фондот за здравствено осигурување?

Партиципацијата е задолжителна согласно закон и ја плаќаат осигурениците коишто подигнуваат лекови на рецепт на товар на Фондот за здравствено осигурување, во аптеките со коишто Фондот има склучено договор...

03 октомври 2023 0

Дали финансиско друштво смее да дава мои лични податоци и информации за мојот кредит на други лица?

Одговара Емилија Гиноска од Агенцијата за заштита на личните податоци.  Вашите лични податоци може да се собираат и обработуваат доколку се исполнети условите утврдени во Законот за заштита на личните податоци...