fbpx

Истражуваме

Вистина ли е дека Бугарија не признава етнички малцинства?

Главно оправдување на официјална Софија зошто одбива да ги регистрира здруженијата на Македонците и покрај пресудите од Судот за човекови права во Стразбур е дека Бугарија не признава етнички малцинства...

vistina li e deka bugarija ne priznava etnicki malcinstva featured

Вистина ли е дека Бугарија не признава етнички малцинства?

Главно оправдување на официјална Софија зошто одбива да ги регистрира здруженијата на Македонците и покрај пресудите од Судот за човекови права во Стразбур е дека Бугарија не признава етнички малцинства...

vartanus topakbasjan ermencite se dobro prifateni od bugarskata javnost featured

Вартануш Топакбашјан: Ерменците се добро прифатени од Бугарската јавност

Ерменците се населиле во Бугарија уште во 5 век, според достапните артефакти, кога византиските императори населиле илјадници претставници на оваа етничка група во Тракија, Родопите и Македонија...

toni menkinoski sovetot na evropa mora da nalozi primena na presudite od strazbur featured 1

Тони Менкиноски: Советот на Европа мора да наложи примена на пресудите од Стразбур

„Се меркаат тука пред твојот поглед и се крстосуваат неразбирливо...“ - вака ја започнува својата песна патријархот на бугарската литература Иван Вазов во 1872 година, седејќи во Истанбул помеѓу џамијата „Јени“ и мостот „Галата“, а наречена „Една кратка од Цариград“...

balkanska formula za politicka dolgovechnost seat propaganda zhneat glasovi

Балканска формула за политичка долговечност: Сеат пропаганда, жнеат гласови

Политиката во денешно време доби нови префинети форми на пропаганда, а балканските лидери се чини дека станаа шампиони во нејзиното практикување. Пропагандата стана нивно тајно оружје за привлекување гласачи или за задушување на незадоволства...

zosto zapadot ja smeta srbija za plodno tlo za ruska propaganda featured

Зошто Западот ја смета Србија за плодно тло за руска пропаганда?

Руската пропаганда се обидува да се инфилтрира во различни контексти и различни општества, но во цела Европа, ако ја игнорираме Белорусија, најлесно поминува во Србија...

otvoren balkan gi podotvori granicite no barierite ostanaa featured predna

Отворен Балкан ги подотвори границите, но бариерите останаа

Балканската реалност се менува потешко од европската. Оваа порака не е нова, но последниов период може да послужи за да се тестираат новите раздвижувања, пред сѐ „Отворен Балкан“, чија примарна цел е создавање заедничко инвестициско портфолио за пазарот кој опфаќа над 12 милиони граѓани...

makedonija bugarija sosedska sopka na patot kon eu featured

Македонија – Бугарија: Соседска сопка на патот кон ЕУ

„Ако во 2017 година Заев и Борисов порачаа дека отсега Македонија и Бугарија ќе гледаат само напред, пет години подоцна се случува токму спротивното...

Тагови

Бугарски клубови: провокација наместо обид за зближување

Пред седиштето на неодамна отворениот бугарски културен клуб „Цар Борис III“ сега нема полициско обезбедување. Две дупки на излогот укажуваат на оштетување...

Пријателство меѓу два народа се гради врз основа на взаемна почит

Од историјата треба се извлекуваат поуки, а не таа да се користи за ситни дневно-политички поени со разгорување на најпримитивните чувства на омраза кон другиот, вели за „Само прашај“ професорот д-р Марјан Иваноски...

Загрижувачка е промоцијата на фашистичкото минато на царска Бугарија

Во времето на царот Борис Трети, во 1940 година во Бугарија е донесен Законот за заштита на нацијата со кој се ограничуваат правата на Евреите и се легализира антисемитизмот и омразата кон Евреите...

На визијата за Скопје ѝ недостига здрав разум

Скопје денес е пред пресвртница бидејќи во фаза на подготовка е нова визија за градот за следната декада. Анализиравме дали се можни промени кон подобро...

Реформите во образованието треба да почнат од училишните тоалети

Едвај се чека одлуката на Владата за прогласување на езерото Треска за туристичка развојна зона што ќе го отвори патот за „слатки“ субвенции за инвеститорите и за распродажба на земјиште за изградба на хотелски комплекс, викенд куќи и станбени објекти...

Затворите имаат подобри хигиенски услови од некои училишта во велешко

Училишни згради стари и повеќе од 60 години, коишто тешко се затоплуваат од печки на дрва затекнавме во руралните средини во околината на Велес. Во некои од нив, тоалетите се во очајна состојба, се наоѓаат во дворот и немаат вода...