fbpx

Истражуваме

Политиката настрана, има решенија

Задоволувањето на политичките, националистичките и бизнис-интересите се главната причина за узурпацијата на Чаршијата, во која се години се туркаат проекти кои ќе донесат гласови или високи профити за поединци...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 3

Политиката настрана, има решенија

Задоволувањето на политичките, националистичките и бизнис-интересите се главната причина за узурпацијата на Чаршијата, во која се години се туркаат проекти кои ќе донесат гласови или високи профити за поединци...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari intro

Окупацијата на Старата скопска чаршија се мери во хектари

ALB Доаѓаат времиња кога освен на странските туристи, и на граѓаните на Скопје ќе им треба мапа за да ја најдат Старата скопска чаршија...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 2

Кога не може да се среди цела Чаршија, барем да се „дотераат“ излозите

Во стручната јавност неколкупати досега се дебатираше околу менувањето на излозите на дуќаните во Старата скопска чаршија и, воопшто, околу проектите за „реновирање“ на нејзиното централно јадро...

images na acik Okupacijata na Starata skopska carsija se meri vo hektari side 1

Молк од Управата за заштита на културното наследство

Еден од поголемите проблеми во однос на заштитата на Чаршијата е што надлежностите се поделени меѓу повеќе институции...

Тагови