fbpx

Извршители

Како да се наплати долг на станар кој не плаќа за одржување на зграда во која живее?

Даден е на суд. Вика дека зема 10.000 денари пензија и не може да го плати долгот, а знаеме дека зема плус и пензија од друга земја. Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Законот за извршување во членот 116 ги предвидел основите за изземање од извршување, додека во членот 117 ги .....

kako da se naplati dolg na stanar koj ne plaka za odrzuvanje na zgrada vo koja zivee featured

Како да се наплати долг на станар кој не плаќа за одржување на зграда во која живее?

Даден е на суд. Вика дека зема 10.000 денари пензија и не може да го плати долгот, а знаеме дека зема плус и пензија од друга земја. Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права.  Законот за извршување во членот 116 ги предвидел основите за изземање од извршување, додека во членот 117 ги .....

kako da se izvrsi isplata na pridonesi po pravosilna izvrsna sudska presuda ako parite od rabotodavacot se naogaat na smetka kaj izvrsitel intro

Како да се изврши исплата на придонеси по правосилна извршна судска пресуда, ако парите од работодавачот се наоѓаат на сметка кај извршител?

Одговара Зоран Василески од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

dali dolg za struja moze da se prefrli od firma na fizicko lice intro

Дали долг за струја може да се префрли од фирма на физичко лице?

 Извршителот бара од физичко лице да подмири долг кое е на име на фирма. Одговара Зоран Василевски од Хелсиншкиот комитет за човекови права...

images prasaj Kade da proveram kolku sum dolzen na izvrsiteli intro

Кадe да проверам колку сум должен на извршители?

Одговара Душица Нофитоска од Македонското здружение на млади правници...

images prasaj Kade da proveram kolku sum dolzen sprema izvrsiteli intro

Каде да проверам колку сум должен спрема извршители?

Одговара Игор Стојчевски од Македонското здружение на млади правници...

images prasaj Dali postoi zastarenost na delo koe e vo izvrsuvanje Dali dolgot go nasleduvaat decata intro

Дали постои застареност на дело кое е во извршување? Дали долгот го наследуваат децата?

...

images prasaj Dali i isplatata na dolgovi preku izvrsitel e vo miruvanje kako plakanjata na kreditite intro

Дали и исплатата на долгови преку извршител е во мирување како плаќањата на кредитите?

...

Тагови

04 декември 2020

Извршители: Дали може извршител да ми блокира сметки за долг на фирма која повеќе не е моја?

Не за џабе рекле дека во младите е силата. Затоа Само прашај и Марко се упатија до Македонското здружение на млади правници по одговор на прашањето „Дали може извршител да ми блокира сметки за долг на фирма која повеќе не е моја?“...

28 ноември 2020

Извршители: Дали ако немам ништо на мое име дома извршител може да извршува?

Нашата публика ја интересираше дали доколку едно лице нема прилив на средства и имот на свое име, предметите што ги има во домот можат да бидат извршени. Само прашај и Марко по одговор на ова прашање се упатија до Хелсиншкиот комитет на човекови права...