Пронајди го одговорот на твоето прашање

Прашања и одговори

Кадe да проверам колку сум должен на извршители?

Одговара Душица Нофитоска од Македонското здружение на млади правници...

Кадe да проверам колку сум должен на извршители?

Одговара Душица Нофитоска од Македонското здружение на млади правници...

Каде да проверам колку сум должен спрема извршители?

Одговара Игор Стојчевски од Македонското здружение на млади правници...

Дали постои застареност на дело кое е во извршување? Дали долгот го наследуваат децата?

...

Дали и исплатата на долгови преку извршител е во мирување како плаќањата на кредитите?

...

Може ли од Македонска банка по 10 години да се добие барање за извршување без претходно известување?

...

Дали по смртта на родителите децата го наследуваат долгот кон извршителите?

...

Која постапка да се поведе за извршител кој не ја почитува законската задршка за минимална плата?

...

Тагови

04 декември 2020

Извршители: Дали може извршител да ми блокира сметки за долг на фирма која повеќе не е моја?

Не за џабе рекле дека во младите е силата. Затоа Само прашај и Марко се упатија до Македонското здружение на млади правници по одговор на прашањето „Дали може извршител да ми блокира сметки за долг на фирма која повеќе не е моја?“...

28 ноември 2020

Извршители: Дали ако немам ништо на мое име дома извршител може да извршува?

Нашата публика ја интересираше дали доколку едно лице нема прилив на средства и имот на свое име, предметите што ги има во домот можат да бидат извршени. Само прашај и Марко по одговор на ова прашање се упатија до Хелсиншкиот комитет на човекови права...

20 ноември 2020

Извршители: Дали може фирма што е под стечај да побарува долг преку извршител?

Во нашето народно-стопанско творештво, постои уште една Баба Рога - стечајниот управник. Нашата публика ја интересираше дали овие две крупни ѕверки може да коегзистираат во правна смисла. За да ги расчистиме сите долгови и незнаења #СамоПрашај и Марко овој пат беа по одговори во Коалицијата „Сите за правично судење“...

12 ноември 2020

Извршители: Дали лице кое плаќа алиментација може да биде блокирано од извршител? 

Во новиот видео серијал „Извршители“ #СамоПрашај и Марко продолжија и под дрво и под камен да бараат одговори на прашањата кои ги мачат граѓаните...